Nu e mult, dar e un început promițător, scrie Patrick Andre De Hillerin în Libertatea.

Deasupra Palatului Victoria, sediul Guvernului României, plutesc norișori albi, pufoși, simpatici și delicioși. Mai sus chiar, deasupra norișorilor, plutește Florin Cîțu, premierul, înconjurat de o grămadă de îngerași aleși pe criterii de competență.

Ei sunt fie veri, frați, surori, fini sau nași ai unor fruntași ai partidului, fie au lipit afișe online în campaniile electorale ale PNL din ultimii doi ani și ceva.

Premierul stă tolănit pe cel mai pufos dintre norișori și-și alege din garderobă tricourile cu trupe care urmează să-i dea pe spate fanii, în timp ce îngerașii cântă la harpă un cover după „Nothing else matters” al celor de la Metallica.

E atât de plăcut acolo, e atâta candoare, atâta pace și liniște, încât realitatea se îndepărtează încet, dar sigur. Din când în când, norii sunt sparți de capul câte unui curier obraznic: „Aloo, care-i șeful pe aici, că trebuie să-i las un colet?”. „Eu, eu! Eu sunt șeful, cel mai mare șef sunt eu!”, se smulge din reverie Florin Cîțu, trimițând câte un serafim, un heruvim sau un arhanghel, cei pică la mână, să preia coletul, așa cum alți favorizați ai sorții își trimit slugile să le culeagă ochelarii de pe jos.

Da, Florin Cîțu este șeful. Cel mai mare șef, aproape unicul, supremul, necontestatul. 

Nu, nu, ne pripim. Nu este necontestat. Iar asta îl supără, îl irită, iar uneori îl enervează de-a dreptul.

Cum PNL nu poate guverna singur, că încă nu a apărut partidul acela care să-și impună guvernul, programul și obsesiile cu doar un sfert din voturile alegătorilor, Florin Cîțu are infiltrați printre îngerașii ăia și câțiva răuvoitori de la celelalte partide din coaliția de guvernare. Mai pricepuți, mai neîndemânatici, după posibilități. Iar infiltrații ăia vor să împartă puterea cu Florin Cîțu. Ceea ce, să recunoaștem, este aproape o neobrăzare, dacă, totuși, nu așa merg lucrurile într-o coaliție. Când ești suficient de slab și-ți lipsește legitimitatea pentru a forma singur un guvern, n-ai încotro și împarți funcții, bugete, influență. N-a zis nimeni că viața de partid clasat al doilea în alegeri este ușoară.

S-a întâmplat ca Dan Barna, vertical ca orice om care nu trebuie să se aplece după propriii ochelari, să tulbure serenitatea premierului, anunțând public faptul că domnul Cîțu nu prea poate face remanieri de capul domniei sale, că nu poate schimba un ministru al USR-PLUS fără acordul celor din USR-PLUS.

S-au rupt norișorii pufoși sub premier, s-a întrerupt muzica îngerașilor, s-a stricat feng-shui-ul. Premierul a ieșit din starea de contemplare a propriei măreții și a redevenit omul acela ferm care trebuie să fie un prim-ministru. Nu este adevărat ce spune Barna. Este un Fake news. Românii trebuie să știe că el, numai el, premierul, face remanieri. El, el, el. Nici o coaliție, nici un parteneriat. Dacă vrea El, premierul, gata, orice ministru zboară.

Ferm om. Hotărât. Păcat însă că nu-l ajută conjunctura. Căci la fel de ferm este domnul Cîțu de fiecare dată când vorbește despre buget, numindu-l „un buget al investițiilor”.

Și tot așa ne spune că nu se va renunța la investițiile prevăzute în buget pentru nimic în lume.

Doar că nici măcar nu fusese trimis bugetul în Parlament, că s-au și tăiat de la investiții 200 de milioane. Nu-i mult, căci cică ar fi bani, dar, să recunoaștem, este un început promițător.

Cât despre remanieri, să fim puțin serioși. Așa cum, folosindu-se de faptul că sunt indispensabili pentru formarea unui guvern, cei de la USR PLUS au obținut fix ce ministere și-au dorit, tot așa niciunul dintre miniștrii lor nu va putea fi dat afară din guvern fără acordul lui Dan Barna și Dacian Cioloș. Cum nici miniștri de la UDMR nu va putea remania domnul Cîțu fără să se teamă, apoi, de o rapidă moțiune de cenzură încununată de succes.

Și știți ceva? Nici măcar miniștri de la PNL nu va putea Florin Cîțu să schimbe de capul lui. Închipuiți-vă, doar, că ar dori să o schimbe din funcție pe Raluca Turcan, probabil cel mai nepotrivit ministru al muncii din ultimele decenii. Nici măcar această decizie n-o va putea lua el, el însuși, fără să cadă de acord înainte cu familia doamnei.

Căci odată mi ți-l tăvălește Valeriu Turcan de toți pereții Facebook-ului, așa cum a făcut și cu cei care au îndrăznit, în presă, să nu fie de acord cu teoriile doamnei.

Altfel, fiți ferm, domnule prim-ministru! Fiți ferm și faceți în așa fel încât măcar circul să fie ieftin, dacă pâinea a început deja să se scumpească.

Citeşte întreaga ştire: Un om ferm, dar cam zdruncinat. Premierul Cîțu scumpește pâinea, dar ieftinește circul

Articolul precedentBihorul, în topul nefericit al județelor cu cele mai multe mame adolescente!
Articolul următorDe ce-și deleagă miniștrii USR atribuțiile și semnătura? Pentru bani? O firmă la care este acționară familia ministrului Năsui a aplicat pentru granturi!