Povara ratelor în lei va scădea în lunile următoare. Banca Naţională menţine dobânda-cheie la 7%. Decizia vine în contextul în care şi inflaţia dă semne că urmează un trend descendent. Ratele în euro, în schimb, vor continua să crească.

Banca Naţională nu a mai crescut dobanda-cheie, cea care dă tonul în piaţă. Frânează, astfel, creşterea ratelor pentru creditele în lei. “Estimările sunt de uşoară scădere a dobânzilor. Scăderea, însă, nu cred că va veni atât de abrupt. Vorbim de o scădere spre un interval de 2-3%, probabil 18-24 de luni”, spune Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Evoluţia dobânzii-cheie

“În ultimul an, dobânda de referinţă a crescut constant. În aprilie 2022 era la nivelul de 3%. Şapte luni mai târziu s-a dublat, iar în ianuarie 2023 a atins vârful de 7% – un prag la care s-a menţinut până astăzi. În continuare, IRCC este sub nivelul ROBOR la trei luni”, explică Greta Neagu, reporter Observator.

  • Dobânda-cheie aprilie 2022: 3%
  • Dobânda-cheie noiembrie 2022: 6,75%
  • Dobânda-cheie ianuarie/februarie 2023: 7%
  • Dobânda-cheie aprilie 2023: 7%

CALCUL: Ratele, în funcţie de IRCC sau ROBOR

“Dacă luăm exemplul unui împrumut de 250.000 de lei, contractat pe 30 de ani, diferenţa de rată între cei doi indici este de 160 de lei. Asta în condiţiile în care a fost şi de 900 de lei. Veştile bune vor veni abia spre finalul anului, când IRCC şi ROBOR se vor stabiliza în jurul valorilor de 6% – 6,5%, iar inflaţia scade sub 10 procente”, continuă Greta Neagu, reporter Observator.

“Faţă de valorile mici cu care eram obişnuiţi, trei, patru, cinci la sută – este, totuşi, o inflaţie mare. Însă vedem, deja tendinţa de scădere”, adaugă Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Veşti rele pentru cei cu credite în euro

Românii cu credite în euro însă nu scapă de creşterea ratelor. Banca Centrală Europeană este aşteptată să majoreze din nou dobânda-cheie, ceea ce va duce, în mod cert, la creşterea Euriborului. (sursa)

Articolul precedentOrădenii se revoltă. ‘Oradea lucrului bine făcut a ajuns o glumă de prost gust!’
Articolul următorCum să nu mai plângi când tai ceapa. Sfatul lui Liviu Dragnea / video