Crește numărul angajatorilor străini care caută forță de muncă în România. Ofertele vin din domenii variate, de la turism, industrie alimentară, retail, sau logistică, și până la agricultură.

Potrivit Institutului Național de Statistică, aproape jumătate de milion de români aleg să lucreze temporar în străinătate.

Lunile de vară sunt cele în care românii pleacă la muncă în străinătate iar cei mai mulţi lucrează în turism, transport sau agricultură.

Muncă sezonieră durează între trei şi șase luni iar salariile variază între 1.200 – 2.500 de euro în funcţie de domeniu.

Ana Călugăru, PR manager Platformă de recrutare: „Dacă vorbim pe perioade scurte de timp, 3-6 luni, oferă cazare, oferă masă, oferă asigurare de sănătate, unele dintre ele, cam astea sunt beneficiile pe care le oferă.”

Conform datelor publicate de INS 457.000 de români au declarat că au reședința temporar în altă țară.

Cei mai mulți sunt plecați în Italia, peste 100.000, urmați de cei plecați în Germania, aproape 90.000. Pe locul al treilea în topul celor mai căutate tari de muncitorii sezonieri se află Regatul Unit al Marii Britanii, cu aproximativ 70.000 de români.

Dacă ne referim la vârsta românilor care pleacă să lucreze în străinătate, cei mai mulţi au trecut de 50 de ani. Şi mai mult de 70% adică peste 300.000 sunt din mediul rural.

Sociologii spun însă că acest fenomen este mai degrabă o constrângere, decât o alegere.

Adrian Dan, sociolog: „Cred că oamenii ar prefera să muncească în România, dacă ar putea să câştige suficient de mult astfel încât să îşi poată întreţine la un nivel decent familia sau să atingă un nivel de aspirații, nu doar nevoile de bază.”

Este criză de forță de muncă atât în Germania cât şi în Italia. Tinerii italieni de pildă preferă să meargă în statele vecine pentru salarii mai bune. Mai exact, 15,4% dintre cetățenii italieni și-au părăsit țara în ultimii ani. Dintre aceștia, aproximativ 40% au între 18 și 34 de ani. În aceste condiţii romanii devin indispensabili.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentCatavencii: Oradea a rămas un oraș destul de mic, unde mâna de muncă este bună doar dacă este foarte ieftină, la limita salariului minim pe economie
Articolul următorMinistrul Afacerilor Externe din Ungaria, despre diferența dintre refugiați și migranți: „Trebuie să se facă o distincţie clară”