Românii au una din cele mai mici speranțe de viață din Europa, fiind pe penultimul loc din acest punct de vedete, potrivit ultimului studiu privind Starea Sănătăţii realizat de Comisia Europeană.

De altfel studiul arată că românii își pun singuri viața în pericol prin mai multe comportamente riscante. Speranța de viață la naștere în România a scăzut în timpul pandemiei de coronavirus, iar de vină pentru mai mult de jumătate din totalul deceselor înregistrate în țara noastră sunt comportamentele riscante în materie de sănătate.

Mai precis românii consumă mult alcool, fumează în exces, au o alimentație nesănătoasă și o activitate fizică redusă, arată concluziile raportului. 

Tocmai de aceea speranța de viață a scăzut în medie cu 1,4 ani – dublu față de media europeană, de 0,7 ani.

Studiul mai arată că factorii de risc sunt mai răspândiți la bărbați decât la femei, iar asta se vede și în speranța de viață. Femeile trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbații, fiind printre cele mai mari decalaje din Europa. România este însă la coada clasamentului.

Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), și Islanda (83,1 ani), în timp ce la coada clasamentului se află România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani). (sursa)

Articolul precedent„Strada” și schimbarea democratică (1): democrație semi-directă sau bordel al utopiei?
Articolul următorMinistrul penelist Florin Roman, prins cu trei minciuni în zece zile!