Ministerul Sănătății nu a pierdut niciun ban, spune ministrul Alexandru Rafila, care explică o diferență de finanțare de 700 de milioane de euro, bani pe care susţine că îi va obţine din alte surse pentru spitalele regionale.

Acestea se vor construi și în 2027 vor fi terminate, adaugă oficialul MS.

Ministrul Sănătății a explicat, sâmbătă, la școala de vară pentru rezidenți în medicina de familie, că, în momentul în care s-au alocat României sumele prin PNRR de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat era diferit față de PIB-ul real.

Prin creșterea PIB, partea care revenea României din totalul sumelor a scăzut, iar Comisia Europeană a transmis că ţara noastră trebuie să reducă, din partea nerambursabilă, 2,1 miliarde de euro.

„Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro.

Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanțatorul a refuzat să ne mai dea toți banii și atunci a trebuit să găsim o soluție.

Noi am o aprobat o listă de spitale printr-o hotărâre de guvern, pentru 27 de spitale, iar aceste lucruri trebuie să continue. (…) Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții.

Am văzut într-un mod demagogic, aș spune fără niciun fel de caracter, în spațiul public, diverse declarații ale unui fost ministru al Sănătății, care spune că ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician (cu referire la Vlad Voiculescu – n.red.). Ministerul Sănătății și-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-ați blocat”, a spus Rafila, citat de Mediafax.

Întrebat despre termenul de finalizare, Rafila a spus că „nu se schimbă foarte mult”: „o prelungire de un an nu o să însemne absolut nimic, mai ales că e vorba de proiecte mari”.

Întrebat, mai departe, dacă termenul rămâne 2027, ministrul Sănătății a răspuns pozitiv.

Guvernul a trimis la Bruxelles o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 

Din cauza reducerii de buget de 2,1 miliarde euro, printre tăieri se află şi 740 de milioane de euro pentru spitale. (sursa)

Articolul precedentMeseriile cu cele mai mari salarii din România. Spre ce domeniu să te îndrepți dacă vrei venituri ca în Occident
Articolul următorSurpriza de pe Autostrada Transilvania: Lotul care ar putea fi gata anul acesta, cu mult înainte de termen (VIDEO)