Noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de căldură şi disconfort termic au fost emise vineri de meteorologi, pentru mare parte din țară. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. În același timp, 11 județe vor fi vineri sub avertizare cod galben de vijelii și ploi torențiale.
Vineri, în intervalul 13:00 – 21:00 va fi în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea şi caracter torenţial şi, izolat, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în sudul şi estul teritoriului. Judeţele aflate sub avertizare sunt: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Prahova, Sibiu, Vâlcea şi Vrancea.

Noi avertizări de caniculă

De asemenea, meteorologii au emis noi avertizări de caniculă.
În intervalul 30 iulie – 1 august este în vigoare o avertizare cod galben de disconfort termic ridicat și caniculă.
Conform meteorologilor, în intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.
Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
În același interval, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat pentru București și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și sudul județului Caraș-Severin.
Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în București și în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.
Meteorologii spun că valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat. (sursa)

Articolul precedentPlângere la DNA împotriva lui Cîţu. “Singurul care profită de conţinutul acestui document este primul ministrul”
Articolul următorCe au în comun vaccinarea și circulația trenurilor