Guvernul Orban a repartizat milioane de euro pentru achizițiile de echipamente medicale, imediat după declararea stării de urgență. La nivel centralizat, atribuirile din bani publici se fac prin două căi: Prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC), instituție în subordinea Ministerului de Finanțe – prin licitație și prin Unifarm, companie deținută de Ministerul Sănătății – prin achiziție directă.

Ambele căi au condus la dublarea prețului pentru măștile medicale, conform cifrelor furnizate de către presă, din documentele de achiziție. 

Firma unei bucătărese din Giurgiu a câștigat una dintre primele licitații derulate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) sub stare de urgență. Pentru 1,75 milioane de măști FFP2 statul plătește 28 de lei pe bucată, un preț între de două și de patru ori mai mare față de cel indicat de ofertele depuse de firme la licitațiilor ulterioare, dar pe care statul le-a anulat.

Libertatea publică azi un document care arată că numele lui Raed Arafat apare în toate dosarele de achiziție ca ”persoană cu funcție de decizie în procedura de atribuire”. Răspunsul lui Arafat pentru Libertatea a fost ”Eu nu particip la proceduri sau la evaluări.”

Recent, Arafat a atras atenția că, dacă cei cu putere de decizie în achizițiile din bani publici nu se vor primi înțelegere când ”nu au respectat o regulă”, atunci nimeni nu se va implica în lupta contra COVID-19.

Citeşte întreaga ştire: Numele lui Raed Arafat apare pe documentele de cumpărare de măști de protecție supraevaluate pentru COVID-19. El ceruse recent imunitate la achizițiile medicale

Articolul precedentÎntoarcerea clanurilor care au terorizat Europa
Articolul următorDomnule Cîțu, ce se întâmplă cu IMM Invest?