Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump – vizat de numeroase cereri de înlăturare imediată din funcţie în baza Amendamentului 25 din Constituţia SUA – a declarat joi seară, la o zi după ce le transmitea susţinătorilor lui de la Capitoliu că îi iubeşte, că actele lor de violenţă sunt condamnabile şi a făcut apel la „un transfer de putere fără probleme”.

Deși, inițial, și-a lăudat susținătorii care au protestat violent împotriva validării victoriei lui Joe Biden de către Congres, Donald Trump s-a răzgândit și a condamnat actele violente petrecute miercuri, la Washington.

„America este şi trebuie să fie mereu o naţiune a legii şi ordinii. Manifestanţii care s-au infiltrat în Capitoliu au întinat locul democraţiei americane. Celor care s-au angajat în acte de violenţă şi distrugere: voi nu reprezentaţi ţara noastră. Iar celor care au încălcat legea: veţi plăti”.

Atmosferă de război în Washington

Eforturile neîncetate ale președintelui american Donald Trump de a inversa rezultatele alegerilor din 2020 au luat o turnură violentă miercuri, când mii de susţinători ai republicanului au luat cu asalt Capitol Hill, când Congresul a fost convocat pentru a valida victoria prezidențială a lui Joe Biden.

O femeie a fost împușcată mortal, în urma violenţelor care au izbucnit după ce protestatarii pro-Trump au intrat în Capitoliu, lăsând haos în urma lor.

Un grup de manifestanți – dintre care mulți fluturau steaguri „Trump 2020” și purtau tricouri și pălării cu sloganul „Make America Great Again” – a intrat în holul de la etajul al doilea al clădirii, chiar în fața camerei Senatului. ale cărei uși erau păzite de forţele de ordine.

Mulţimea furioasă a reușit să treacă de oamenii legii și să intre în camera Senatului, unde cu doar câteva minute în urmă, senatorii numărau voturile. Potrivit The Guardian, unul dintre manifestanţi a fost văzut urcând la pupitru și strigând: „Trump a câștigat aceste alegeri”.

Protestatarii au străbătut nestingheriţi holurile, unii chiar intrând și vandalizând birourile folosite de președintele Camerei Nancy Pelosi și de alți parlamentari. Dar oficialii fuseseră deja evacuați.

Susținătorii lui Trump s-au oprit să facă fotografii și să se filmeze singuri, însă nu s-au oprit din a produce distrugeri în clădire.

La patru ore după această “invazie”, oficialii au anunțat că manifestanții au fost scoși din clădire și că Capitoliul era în siguranță. Senatorii s-au întors pentru a valida victoria lui Joe Biden. (sursa)

Articolul precedentAmânarea reducerii TVA pentru apartamentele sub 140.000 de euro aruncă în aer planurile a mii de tineri
Articolul următorPolițiștii, gata de proteste după înghețarea salariilor: De luni nu vor mai da amenzi, ci doar avertismente