Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că nu consideră necesară o a patra doză de vaccin anti-COVID, dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație. Într-un interviu în exclusivitate la Digi24, Rafila a spus că urmează încă 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.

Alexandru Rafila: Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces.

Carla Tănasie: Credeți că vom ajunge la 70.000 de infectări?

Alexandru Rafila: Era un scenariu maximal al INSP, erau cifrele maxime. Sper să nu ajungem la acest vârf. Numărul de cazuri detectate depinde și de numărul de teste. În cursul acestei săptămâni, numărl de teste va crește și va depăși 100.000 zilnic. Ca să facem o comparație, în octombrie 2020, numărul de cazuri a scăzut brusc odată cu testele. Cu cât testezi mai puțin, cu atât găsești mai puține cazuri. Nu vrem să găsim mai puține, ci toate cazurile reale, creștem capacitatea de testare. Dar situația aceasta cu 70.000 de îmbolnăviri zilnic nu va fi atinsă în România.

Carla Tănasie: Când am putea scăpa de măsurile restrictive?

Alexandru Rafila: Cred că până la sfârșitl lunii martie vom scapa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibiliă a perioadei următoare, nu de la o săptămâna la alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitate și să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.

Dacă ne facem treaba o să reușim. Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționaea economiei în România și a vieții sociale.

Carla Tănasie: Care ar putea fi primele măsuri restrictive la care putem să renunțăm?

Alexandru Rafila: Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicititarea pe sistemul de sănătare, decât de incidență.

Incidența a scăzut ca relevanță, penru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, dar mai puțin patogenă. Nu incidența afect activitatea, ci presiunea asupra sistemului de sănătate, care e generată de cifrele de spitalizare, cazurile de la ATI, decese, care trebuie ținute sub control.

Sunt elemente care vor fi mereu evaluate și decizia încercăm să o facem inclusivă, să introducem și reprezentanții diverselor sectoare, ca să nu se mai producă perturbări legate de neînțelegerea măsurilor sau de autoritatea unor măsuri, care n-au fost mereu cele mai potrivite – și mă refer la închiderea nejustificată a școlilor pentru perioade lungi.

Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănăt e suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 de cazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână.

Carla Tănasie: Cum funcționează centrele de evaluare?

Alexandru Rafila: Funcționează conform orarului. Nu toate 230, ci 174, dar acolo nu pot merge decât persoanele confirmate prin test oficial. Nu sunt centre de testare. Merg persoane simptomatice care au mers la medicul de familie sau n-au fost și consideră că au nevoie de evaluare mai amănunțită. Se pot prezenta, se fac analize, li se recomandă tratament la domiciliu, cu sau fără antiviral.

Carla Tănasie: Ați făcut doza booster?

Alexandru Rafila: Am făcut și eu săptămâna trecută doza 3. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuie efect în cel mult 9 liuni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitate comună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.

Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinaeea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat.

Carla Tănasie: Care este recomandarea pentru doza 4?

Alexandru Rafila: Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară. În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinarea pentru a evita formele grave și decesul.

Carla Tănasie: Va fi acesta ultimul val al pandemiei?

Alexandru Rafila: Toată lumea speră, ați văzut interviul directorului regional OMS Europa. Faptul că există transmisibilitate rapidă și cu îmbolnăvirea unui număr mare de persoane – peste cifrele oficiale există multe alte persoane care fac forme ușoare sau asimptomatic și nu sunt diagnosticate. Populația se imunizează și prin boală și vaccinare. Acest lucru creează un puternic răspuns imun populațional și acest lucru poate să însemne încetarea pandemiei ca urgență globală de sănătate publică și transformarea într-o infecție respiratorie, ca gripa sau alte viroze care s-ar putea să aibă și sezonalitate și la care trebuie să intervenim prin vaccinare, mai ales la categoriile la rissc. (digi24.ro)

Articolul precedentIohannis a fost omis de Joe Biden, de la discuția despre Ucraina. Lista liderilor europeni participanți
Articolul următorPiaţa imobiliară a explodat. Oraşele cu cele mai mari preţuri din ţară