Patru sindicate ale polițiștilor au anunțat că vor începe de luni protestele. Potrivit unui comunicat semnat de liderii sindicatelor Europol, Pro Lex, Decus și Diamantul, începând din 11 ianuarie oamenii legi nu vor mai aplica amenzi, ci doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal prevăzută în ordonanța privind regimul contravențiilor.

La începutul săptămânii, reprezentanții federațiilor sindicale au fost contactați pentru a dezbate un calendar comun de proteste, ca răspuns la înghețarea salariilor, adoptată fără consultarea partenerilor de dialog social. 

În cele din urmă, au convenit asupra formelor de protest care să poată fi puse în aplicare de toți polițiștii și polițiștii de frontieră, care au fost extrase din sondajul realizat în rândul polițiștilor, se arată într-un comunicat al Europol.

“În situația în care nu vom fi consultați și nu va exista voință pentru a elimina această inechitate salarială reprezentată de înghețarea salariilor polițiștilor, vom fi obligați să punem în aplicare toate cele 3 etape ale formelor de protest stabilite.” au anunțat sindicaliștii.

Sindicatul Europol a publicat și rezultatul sondajului dedicat polițiștilor, la care au participat 4837 de colegi din 31 de județe plus Municipiul București. Pentru ca rezultatul sondajului să nu fie alterat, s-a folosit o platformă profesională de sondare, iar chestionarul a fost diseminat exclusiv către polițiști, pe grupurile interne de comunicare.

Sondajul a avut drept scop măsurarea impactului pe care pandemia l-a avut până în momentul de față asupra stării psiho-fizice a polițiștilor, dar și poziționarea lor asupra măsurilor de înghețare a salariilor.

Cum văd polițiștii pandemia și măsura înghețării salariilor

  • 94% din polițiști consideră că fără implicarea lor în activitățile de combatere a pandemiei Guvernul nu va mai putea aplica măsurile de prevenire stabilite;
  • 7 din 10 polițiști sunt dispuși să suspende activitatea, ca formă de protest, similar magistraților, în cazul în care nu se va reveni asupra înghețărilor salariale;
  • 8 din 10 polițiști au răspuns că nu au fost luate măsuri suficiente sau chiar deloc, de către șefi, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus în rândul personalului;
  • 8 din 10 polițiști resimt puternic efortul și sunt mult mai epuizați ca urmare a activităților întreprinse pe durata pandemiei decât înainte;

Protestele anunțate de sindicatele din Poliție, pentru săptămâna viitoare

Începând din 11 ianuarie oamenii legi nu vor mai aplica amenzi, ci doar sancțiunea avertismentului scris sau verbal prevăzută în ordonanța privind regimul contravențiilor.

Din 18 ianuarie nu vor mai comunica deciziile de carantinare/izolare și nu vor mai verifica persoanele în cazul cărora se impun aceste măsuri. De asemenea, nu vor mai face ore suplimentare și nu vor mai asigura permanența de la domiciliu. 

Din 25 ianuarie, polițiștii spun că, dacă nu se vor revizui prevederile legale în ceea ce le privește drepturile, vor asigura doar urgențele. (sursa)

Articolul precedentLui Trump i s-a făcut frică: Cei angajaţi în acte de violenţă şi distrugere nu reprezintă ţara noastră
Articolul următorCe se întâmplă dacă angajatorul te obligă să îți faci vaccin. Unii patroni au anunțat că nu-i vor primi la muncă pe cei nevaccinați