Vă spun sincer că am rămas foarte mâhnit – scrie deputatul bihorean Ioan Mang pe blogul său – când am văzut la știri imaginile de la protestul crescătorilor de vaci din județul Sălaj care au ajuns în situația disperată de a vărsa laptele într-o fosă septică. Este revoltător ceea ce se întîmplă! În timp ce fermierul român este pe punctul să falimenteze, intermediarii și comercianții profită și – sub pretextul crizei și al inflației – măresc fără nicio rușine prețurile. În ultimii ani prețul la raft al litrului de lapte a crescut de trei ori, în timp ce producătorii încasează acum cu 30% mai puțin!

Astăzi, spune Ioan Mang, fermierii români vând litrul de lapte la un preț derizoriu, între 2 și 2,5 lei. În schimb, preţul din magazine ajunge chiar și peste 10 lei. Analiza pe întreg lanțul de comercializare-procesare arată că litrul de lapte care pleacă de la crescătorii de animale la un preț de 2-2,5 lei, după procesare ajunge la maxim 4,5 lei lei însă, în supermarket se vinde și la 10-12 lei, adică de 5-6 ori mai scump. Profitul cel mai mare este făcut, așadar, de super și hipermarket-uri care-și impun poziția dominantă de piață, atât în defavoarea producătorilor cât și a consumatorilor români. Așa capitalism de pradă numai în România putem întâlni! Lăcomia marilor retaileri și goana lor după un profit deșănțat trebuie însă oprite! Aceștia trebuie să revină la decență și la prețuri rezonabile, altfel intervenția statului va fi inevitabilă. Și va trebui să fie dură!

Oricum, din luna februarie, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost înființată o structură care se cheamă „Observatorul laptelui şi al produselor lactate” care are ca obiective tocmai colectarea, prelucrarea și centralizarea datelor și a informațiilor referitoare la piața laptelui și a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatațiile de vaci de lapte, bivolițe, oi și capre, efectivele de animale, cantitățile de lapte, prețul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat și al produselor lactate, precum și al costurilor de producție. Sper ca lucrătorii acestui Observator să își intre cât mai rapid în atribuții și să pună capăt politicii “îngenuncherii” micilor producători români practicată de către marii comercianți internaționali!

La fel cum sper că autoritățile statului vor găsi o soluție și pentru problema cerealelor românești, în special grâul care nu mai are loc pe piață din cauza importurilor masive din Ucraina. România sprijină Ucraina în transportul și comercializarea grâului, dar, din păcate, acest ajutor ajunge într-o măsură mult prea mică la poporul ucrainean. Mai degrabă sunt sprijinite firmele americane, chinezești și din alte părți care dețin suprafețe importante de teren în Ucraina, precum și comercianții care domină piața mondială a cerealelor.

Chiar și așa, spune deputatul bihorean, sunt de acord să sprijinim Ucraina, dar în același timp, și România trebuie sprijinită. Este bine că fermierii români vor primi un ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile. Nu cred că este însă suficient. Și Guvernul României trebuie să ajute fermierii și producătorii români! Și pe cei care produc lapte și producătorii și procesatorii de carne, și pe cei care cultivă cereale, dar și pe cei care ne furnizează legume și fructe. Statul român trebuie să intervină sectorial, pe mai multe paliere cu scheme de ajutor bine țintite, astfel încât să-i ajute pe toți, în egală în măsură și tot timpul!

Eu înțeleg că Uniunea Europeană nu este un club de prieteni, ci o piață unică unde primează interesele economice. Nu pot să accept însă ca România să fie tot timpul victima unora sau altora. Trebuie să încetăm să ne mai tot uităm la liderii și birocrații Uniunii Europene ca la deținătorii adevărului universal care trebuie mereu ascultaţi şi care, așa cum a spus premierul Poloniei, trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluţii aduse în geamantan. În acest sens, îmbrățișez pe deplin ideea domnului președinte Marcel Ciolacu că viitorul program de guvernare, al noului guvern condus de PSD, trebuie să aibă o componentă majoră de patriotism economic.

sursa – Declarație politică, Camera Deputaților

Articolul precedentCum să nu mai plângi când tai ceapa. Sfatul lui Liviu Dragnea / video
Articolul următorWe Singing Colors lansează sâmbătă noul album, HOPIUM și la Oradea