Pe parcursul săptămânii trecute, în mediul public a apărut o inițiativă legislativă de o stupiditate rar întâlnită în politica dâmbovițeană. Este vorba de propunerea stupidă, în opinia unora, o șmecherie pentru un tun financiar, în opinia mea, a doi deputați PNL, Ică Florin Calota și Maria Stoian. Deși propunerea  a fost retrasă pentru ”a se organiza consultări pe tema propusă,” (sic!) pericolul reprezentat de această inițiativă este extrem de mare.

Articolele publicate pe această temă vorbeau de o propunere privind împușcarea excedentului de exemplare din grădinile zoo. Ei bine, realitatea e alta, mult mai gravă în opinia mea.

Citind expunerea de motive a proiectului de modificarea legii grădinilor zoologice, observăm următorul aspect: ”Apare în acest sens posibilitatea de valorificare a excedentului populațional cu efecte pozitive asupra efectivelor de animale rămase, cât și asupra activității economice a grădinii zoologice respective.”  Cuvintele sunt importante dragi cititori mai ales când discutam despre legi! Aceasta expresie a generat primul semn de întrebare în legătură cu motivele care s-ar putea ascunde în spatele acestei inițiative.

Și acum vine bomba din lege: „Art. 12.1 – Surplusul prevăzut la art.12 alin.(2) lit.b) poate fi folosit pentru popularea/repopularea complexurilor de vânatoare, manejurilor și circurilor sau vândut pentru sacrificare unităților autorizate în acest sens.”

Acest articol reprezintă din punctul meu  de vedere  esența propunerii. Ce rezultă din analiza acestui articol:

  1. Așa zisul surplus de animale sălbatice crescute în captivitate va fi folosit pentru popularea/repopularea fondurilor de vânătoare. În primul, rând fondurile de vânătoare care se respectă știu și sunt obligate prin lege să-și protejeze fondul cinegetic și nu ar accepta niciodată asemenea animale. Reintegrarea în mediul sălbatic al animalelor care au trăit la zoo este în majoritatea cazurilor imposibilă. Propunerea are ca scop crearea unei rețele de ”băieți deștepți”  care să organizeze niște partide de vânătoare pentru vânătorii de carton pe bani mulți, rolul grădinilor zoologice din acel moment fiind de simple ferme care să le asigure materia primă acestor criminali!
  2.  Se propune preluarea surplusului de circuri??? Cum așa, domnilor deputați? Ați uitat că există o lege votată în 2017 prin care se interzice folosirea animalelor sălbatice, fie capturate în natură, fie născute în captivitate în spectacolele de circ? Trebuie să precizăm faptul că domnul deputat  Ică Florin Calota este la al treilea mandat, deci a fost prezent când s-a votat aceasta lege. Chiar dacă ați uitat că ați adoptat această lege, ca și cetățean al acestei țări am pretenția  să vă documentați, sau această propunere e scrisă în lege ca să vă acopere adevăratele interese criminalo-mercantile?
  3. Vândut spre sacrificare unei unități autorizate. Oare câte unități autorizate pentru sacrificarea acestui așa zis surplus sunt la noi în țară? Sau veți mai face o lege pentru autorizarea unităților ”prietene” și așa se va delecta tot românul cu salam de zebra, mușchi de urs, pulpe de păun…

Sub masca rezolvării acestei așa zise probleme de suprapopulare a grădinilor zoologice, până în acest moment nu am găsit nicio cifră oficială în acest sens (!), se ascunde un plan de transformare a acestora în ferme de aprovizionare a unor băieți deștepți. 

În concluzie, este recomandat să ne documentăm cu atenție asupra subiectelor care apar în spațiul public.

Semnat: NOI, cei care gândim și nu scriem după dictare

Articolul precedentZeci de dosare penale pentru schingiuire în doar două luni de când funcționează Poliția Animalelor: “Nu ne așteptam!”
Articolul următorSUA: Două măşti suprapuse oferă protecție mai bună la coronavirus