Recent, Centrul pentru Prevenirea Bolilor – CDC a anunțat că purtarea a două măști de protecție suprapuse poate bloca până la 92,5% din particulele infecțioase care duc la apariția bolii Covid-19.

„Aceste date experimentale întăresc îndrumările anterioare ale CDC conform cărora toți cei cu vârsta mai mare de doi ani ar trebui să poarte o mască de protecție atunci când sunt în public și în preajma oamenilor cu care nu împart de regulă locuința. Continuăm să recomandăm ca măștile să aibă două sau mai multe straturi, iar oamenii să-și acopere complet nasul și gura​”, a spus directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, într-un briefing de la Casa Albă.

Măștile pentru proceduri medicale, cum ar fi măștile chirurgicale albastre, frecvent folosite, nu se potrivesc perfect pe față și permit evacuarea aerului nefiltrat. O mască de pânză așezată peste masca chirurgicală ajută astfel la fixarea ei pe față.

În acest fel se îmbunătățește protecția prin prevenirea eliberarilor în aer a particulelor nefiltrate, protejând mai bine purtătorul dar și pe cei din jur.

Măști duble sau măști înnodate

Începând din ianuarie 2021, CDC a testat două modificări simple pentru a îmbunătăți performanța măștilor utilizate în mod obișnuit, folosind metodele de „masca dubla” și „înnodare”.

Studiul a arătat că prin „înnodare” se poate îmbunătăți performanța generală a măștilor medicale.

Prin plierea marginilor măștii spre interior și înnodarea elasticului cât mai aproape de material, masca se așează perfect pe față și se reduce considerabil spațiul rămas de ambele părți.

O mască medicală înnodată poate bloca până la 63% din particule care ar putea conține coronavirusul, comparativ cu 42%, când masca nu este înnodată.

De asemenea, studiul a constatat că atunci când atât o sursă infectată, cât și o sursă neinfectată, purtau măști duble, expunerea cumulativă la aerosoli potențial infecțioși a persoanei neinfectate a fost redusă cu 96,4%.

Când ambele persoane purtau măști înnodate și fixe, expunerea cumulativă a fost redusă cu 95,9%.

Ambele descoperiri evidențiază importanța unei potriviri bune pentru a maximiza performanța măștii și a reduce expunerea.

Echipa CDC a folosit o mască de procedură medicală și o mască de pânză cu trei straturi pentru un total de 12 combinații diferite de mască. Aceștia au efectuat teste folosind diverse combinații de ”fără mască”, ”măști duble” și ”măști chirurgicale neînnodate sau înnodate și înfășurate”. (observatornews.ro)

Articolul precedentÎmpușcarea animalelor la Zoo! Deputații PNL s-au sucit
Articolul următorCând v-aţi verificat ultima dată situaţia de la Pilonul II de pensie, acolo unde se duce 3,75% din salariul vostru brut? Ştiţi câţi bani aţi strâns până acum? Ştiţi cine vă administrează banii?