Răspunsul nostru este simplu: dacă îți faci griji, poți să te înșeli și de o mie de ori, dar vei supraviețui. Dacă nu îți faci griji, poti să greșești doar o dată și totul s-a terminat. Să ne gândim doar la câte accidente aviatice sunt evitate zilnic datorită unei forme sănătoase de paranoia în acest domeniu!

Desigur, este evident, când vorbim de paranoia în acest caz trebuie să punem ghilimele de rigoare pentru că nimeni nu trebuie să își dorească panică generalizată! Nimeni. În schimb, toți, fiecare dintre noi, trebuie să ne purtăm responsabil. Și cei care se întorc în țară din diverse călătorii și cei care au stat doar în România în ultimele luni. Adică trebuie să fim serioși. Foarte serioși!

Încă o dată, cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla este să exagerăm cu grija. În caz contrar, cel mai rău lucru poate fi o moarte chinuitoare.

Iar la această oră, măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua sunt simple: spălat pe mâini cât mai des, igiena personală, evitarea călătoriilor și a locurilor aglomerate – de câte ori este posibil!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a declarat, Duminică seară, că nu există tratament sau vaccin pentru noul coronavirus.  Acesta a spus că persoanele care prezintă simptome să nu ia antibiotice sau să se trateze singuri, iar dacă situația va fi una gravă, să apeleze la Terapie Intensivă.

”Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simpotme să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a spus Arafat, la Antena 3.

Totodată, șeful DSU a  precizat că noul coronavirus poate reapărea, odată ce pacientul scapă de el. Și, de altfel, Arafat a precizat că,  deși se cunoaște că noul coronavirus se transmite pe calea aerului, se fac cercetări pentru a se verifica dacă se transmite prin salivă sau altă modalitate.

„Nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verfică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”, a explicat Arafat.

!!!! UPDATE: sursele Bihor News ne informează că la Spitalul Județean din Oradea ar fi fost confirmat azi un prim caz de coronavirus în Bihor! Ar fi vorba despre un copil care s-a întors aseară din Italia. Vom reveni cu informații. Ne dorim cu toții ca știrea să nu se confirme!

ACTUALIZARE: Din fericire, informația anterioară cu privire la un posibil caz de coronavirus în Oradea NU se confirmă. Surse din cadrul Spitalului Județean din Oradea au infirmat această posibilitate.

Articolul precedentTraficul cu câini și pisici: măsuri împotriva afacerilor ilegale
Articolul următorDe la cititori: Oradea adevărată în 2020