Într-o întrebare parlamentară adresată noului ministrul al Educației, Ligia Deca, deputatul bihorean Ioan Mang îi solicită acesteia măsuri urgente pentru a veni în sprijinul studenților români născuți în Ungaria și înscriși la facultăți din România. Iată ce a solicitat președintele PSD Bihor în urma unor întâlniri avute cu comunitățile românești din țara vecină:

Mai mulți tineri de etnie română din Ungaria mi-au adus în atenție situația deosebit de gravă cu care se confruntă și pe care o consider, mai ales în contextul actual, inacceptabilă.

Astfel, zeci de studenți de etnie română, dar cetățeni maghiari, născuți în Ungaria și înscriși la facultăți din Vestul României, mi-au semnalat faptul că nu se mai bucură de sprijinul Statului român în ceea ce privește asigurarea cazării gratuite! Asta, în ciuda faptului că HG 844, din 13.08.2008, precizează clar la articolul doi:

(1) Elevii, studenţii, masteranzii, doctoranzii, medicii aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare/perfecţionare postuniversitară din Republica Moldova şi din Ucraina, cei de origine etnică română din afara graniţelor ţării, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, precum şi cetăţenii străini, bursieri ai statului român, care studiază în instituţii şi unităţi de învăţământ de stat din România, beneficiază de cazare în internatele şcolare şi căminele studenţeşti.

(2) Cheltuielile de cazare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Față de cele semnalate de acești studenți, vă solicit, doamnă ministru, să îmi comunicați dacă sunteți la curent cu situația descrisă și ce măsuri ați luat, sau veți lua, pentru ca țara noastră să nu-i piardă pe acești studenți, etnici români, care au nevoie de sprijinul nostru pentru a studia în România. (sursa)

Articolul precedentRomânia e pe locul trei în Europa la abuzul de antibiotice. Pot determina complicații majore dacă nu sunt potrivite bolii
Articolul următorBani pentru firmele care angajează tineri și persoane de peste 45 de ani. Anunţul făcut de ministrul Muncii