Un fenomen rar a apărut duminică seară pe cer, în mai multe judeţe din România. Lumini roşii au format imaginea unei posibile aurore boreale. Pozele au fost publicate pe reţeaua de socializare Facebook și în publicații din Timișoara și Arad. Fenomene similare au apărut și în alte țări din jur în acestă seară.

”Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.

„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a notat şi pagina de Facebook ”Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo”.

Conform NewsMaker, imagini similare au fost observate şi în R. Moldova, Ucraina, Kazahstan şi Belarus. În Moldova, fenomenul a putut fi observat în raionul Cahul.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani. (sursa)

Articolul precedentRepartitoarele de calorifer umflă factura – ​mit sau realitate? Cum poți reduce consumul de căldură
Articolul următorElevii se întorc azi la cursuri. Când va fi următoarea vacanță