Este vorba despre studenții defavorizați care beneficiază de burse sociale lunare în valoare de 900 de lei, în conformitate cu criterii riguros stabilite în legislația privind învățământul superior. În conformitate cu o nouă hotărâre a Guvernului, acești tineri au acum posibilitatea să primească burse sociale ocazionale pentru a acoperi cheltuieli legate de îmbrăcăminte, în caz de naștere a unui copil sau de deces a unui membru al familiei.

Pentru anul universitar 2023-2024, valoarea bursei sociale a fost stabilită în urma recomandării Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior și este de 900 de lei. Această sumă a fost calculată pentru a acoperi costurile legate de cazare și masă în cadrul căminului.

Conform noului proiect de lege analizat de către Executivul condus de Marcel Ciolacu, bursele sociale sunt acordate pentru întregul an de studiu, până la atingerea vârstei de 35 de ani, reamintește Edupedu. Aceste burse pot fi acumulate cu alte tipuri de burse, dar încetarea alocării lor poate surveni fie ca urmare a nerespectării criteriilor de promovabilitate, fie în cazul nerealizării condițiilor care definesc această formă de sprijin. În mod evident, pierderea calității de student implică încetarea dreptului de a beneficia de bursa socială.


Potrivit legii, beneficiarii pot face parte din următoarele categorii:

– studenții orfani de unul sau ambii părinți

– studenții care provin din familii monoparentale

– studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale

– studenții bolnavi de tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiul F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie

– studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie. (sursa)

Articolul precedentClujul este pe ‘radarul’ companiei Air France pentru zboruri directe la Paris
Articolul următorLista alimentelor care vor fi ieftinite de Crăciun