La fel ca și în alte state europene, guvernul belgian pregătește deja o strategie pentru ieșirea din criza provocată de coronavirus. În această săptămână, belgienii au format o echipă de medici și economiști care să coordoneze acest plan.

Intenția guvernului, conform sursei citate, este ca viața să se întoarcă la normal cât mai repede posibil, iar în acest context testările tot mai numeroase, alături de furnizarea de medicamente și echipamente medicale, joacă un rol extrem de important.

Aproape de finalul lunii Martie, Belgia realiza aproximativ 3.000 de teste pe zi, iar acum are deja capacitatea de a realiza 10.000 de teste zilnic! Belgienii au ajuns la această situație inclusiv prin încurajarea cooperării dintre universități și sectorul privat și se apropie, pe număr de locuitori, de o capacitate de testare apropiată de cea a Germaniei! Dacă va fi nevoie, spun oficialii belgieni citați, această capacitate poate fi dublată pentru a ajunge până la 20.000 de teste pe zi.

La o populație aproape dublă, România nu reușește, în zilele bune, să realizeze nici măcar 4.000 de teste…

În același timp, guvernul belgian așteaptă și o decizie a Comisiei Europene privind un posibil calendar de ieșire din criză – și mai ales de reluare a liberei circulații în interiorul UE, decizie amânată pentru săptămâna viitoare în urma presiunilor făcute asupra Comisiei de mai multe state membre.

Articolul precedentClauze ilegale pentru muncitorii români în străinătate. Fermierii români: și noi oferim salarii ca afară
Articolul următorComisia Europeană le mulțumește cadrelor medicale române plecate în Italia