Mai multe clauze ilegale apar în contractele de muncă semnate vineri de românii aflaţi pe aeroportul din Cluj care vor să plece în Germania, conform antena3.ro. În plus, oamenii au primit contractele când erau în aeroport şi se pregăteau de decolare şi acolo le-au şi semnat. Informaţia a fost prezentată în exclusivitate, vineri, la Antena 3.

Astfel, potrivit documentului, muncitorii români care vor să plece să lucreze în Germania au termenul de preaviz de numai o zi. În mod normal, “în Germania, sunt patru săptămâni minim, înainte să te poată da afară”, a spus avocatul Adrian Cuculis, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

O altă clauză pentru care românii au semnat este aceea că angajatorul îi obligă să presteze muncă suplimentară, potrivit informaţiilor Antena 3. De asemenea, o altă clauză pusă de angajator se referă la faptul că acesta le poate schimba angajaţilor atât domeniul de activitate, cât şi locul de desfăşurare al activităţii. “Spre exemplu, dacă acei oameni au plecat să recolteze roşii, ei ar putea să se trezească că sunt mutaţi la activităţi în construcţii”, a exemplificat avocatul.

În același timp, spune fermierul Cristian Lungu, citat de Ziarul Financiar, ”când fermierii români au spus că este nevoie de forţă de muncă, autorităţile nu s-au mobilizat să îi ajute să găsească. Acum, când Germania a spus că are nevoie de forţă de muncă, guvernanţii imediat au pregătit avioane să îi trimită pe oameni înapoi la lucru, în loc să facă planuri să îi ţină în ţară. Şi la noi se cresc animale, şi noi cultivăm legume, şi noi avem căpşuni de cules, şi noi oferim salarii ca în afară. Dar nu s-a vrut să rămână, România trebuie să fie piaţă de desfacere.

Articolul precedentEmilian Pavel: mai puțină politică la Prefectură!
Articolul următorBelgia va crește numărul de testări ca parte a strategiei de ieșire din criză