Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigrări și citate de presă, din 2020 până la începutul sezonului estival 2023, numărul cetățenilor străini din afara UE care au primit drept de ședere în România a crescut cu peste 55% – scrie senatorul bihorean Florian Bodog pe blogul său.

Din totalul de peste 130.000 de permise de ședere, scrie Bodog, cele mai multe au fost emise pentru migranți din Nepal, Sri Lanka, India și Bangladesh. În top 10 au intrat și cetățenii din Tadjikistan sau Pakistan. Datele arată că, deși România a depășit numărul de angajați străini pe care și l-a propus în 2022, există o nevoie și mai mare de lucrători din afara țării.

În acest context – mai scrie senatorul bihorean – și pentru a evita experiențele nereușite ale altor țări UE, am solicitat Ministerului de Interne să îmi comunice dacă la nivelul MAI există mecanisme de monitorizare, în colaborare cu alte instituții ale Statului, a activităților și rezidenței persoanelor respective, în sensul respectării condițiilor pentru care au primit drept de ședere în țara noastră, mai ales în ceea ce privește persoanele venite pentru angajare și cele care beneficiază de protecție internațională.


Inclusiv în județul Bihor, presa a relatat deja cazuri, numeroase, despre cetățeni ai țărilor terțe veniți la muncă în România și care pur și simplu au dispărut la câteva luni de la sosirea în țară. Se crede că majoritatea acestora au plecat către alte state UE, ceea ce înseamnă că se află acolo în stare de ilegalitate, fapt de natură să pericliteze și mai mult eforturile României de aderare la spațiul Schengen. (sursa)

Articolul precedentUnul din trei europeni votează partide populiste sau de extremă / Sprijin larg pentru politica anti-sistem, care crește pe tot continentul (The Guardian)
Articolul următorRomânia trece de borna de 1.000 de kilometri de autostrăzi astăzi de la 13. Se deschide traficul pe încă un „ciot” din Autostrada Transilvania, de la Suplacu de Barcău la Nușfalău