În literatura de specialitate, revenirea în V înseamnă o revenire bruscă la nivelul anterior căderii. Adică dacă ai o scară cu trei trepte, iar azi te afli pe cea de sus (a treia). Dacă mâine vei cădea de pe ele, va trebui poimâine să fii înapoi pe a treia. Comisia Națională de Strategie și Prognoză este instituția de care se folosește statul în crearea bugetelor și a anumitor documente. Inițial, în aprilie vedea o revenire în „V”. La vremea respectivă, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a prezentat graficul din CNSP într-o conferință de presă (5 mai), susținând că se așteaptă la o revenire în V. Același grafic se mai află și în programul de convergență publicat, în mai, pe site-ul Ministerului Finanțelor (unde e citat CNSP). După ce au venit datele pe trimestrul III, Florin Cîțu a abandonat acel grafic și a creat unul nou, care să arate un V.

Dacă mergem pe ideea graficului desenat de CNSP și punem cifra reală pe care o avem deja pe trimestrul al treilea, vedem că nu este V. De fapt, nu trebuie să vă pierdeți timpul, deoarece CNSP a publicat deja un document și a făcut treaba asta. (primul desen de mai jos)

După cum se poate vedea, nu mai este revenire în V. Pare un soi de L sau forma recent promovată “Nike swoosh”.

Ministrul Finanțelor, totuși, a prezentat un V. Cum a ieșit?

A abandonat ideea din conferința avută în prima parte a anului, pentru că datele nu s-au confirmat, și a făcut un alt grafic, unul care arată că revenirea ar fi cum a spus. De fapt, graficul este realizat, înțelegem, pe creștere de evoluție trimestrială față de trimestrul anterior. Adică, pe înțelesul tuturor, dacă azi ai avut o creștere de 5% față de ieri, atunci în grafic apare 5%. Dacă ieri am avut o creștere/scădere față de alaltăieri de +/-4, atunci pentru ieri apare cifra asta și tot așa.

Faptul că și-a revenit cât de cât economia în trimestrul III te poate ajuta să faci un V, mai ales că e comparat cu o bază de așa natură: adică Trimestrul II când am avut scădere mare. Cu alte cuvinte, ieșea V și dacă aveai o revenire de un procent față de trimestrul anterior.

Așa cum am spus la începutul articolului, revenirea în V înseamnă o recuperare măcar completă a pierderii anterioare (în cazul de față, trimestrială). Adică dacă în trimestrul II am avut o cădere de peste 10%, ar fi trebuit să recuperez același procent în trimestrul III, nu jumătate, cum a fost cazul în România. Plus că este vorba de evoluția trimestru la trimestru din anul precedent.
CNSP a fost sinceră cu acest grafic, poate l-a scăpat neintenționat, având în vedere că este o instituție guvernamentală.

Care e realitatea?

Fiecare poate alege să creadă ce grafic vrea: varianta lui Cîțu sau cea a CNSP. Depinde cât de sincer ești cu tine. (HotNews.ro)

Articolul precedentPSD a avut dreptate. Fostul lider penelist pierde pe toate planurile
Articolul următorDonald Trump a cedat! A acceptat inițierea procesului de tranziție către administrația Joe Biden