Peste 120 de ambarcațiuni mici au sosit în Lampedusa în decurs de aproximativ 24 de ore, ridicând numărul persoanelor aflate în centrul de primire local la 7.000 de persoane la un moment dat, scriu Associated Press și Politico.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen ajunge duminică pe insula italiană Lampedusa, într-un moment în care autoritățile italiene se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de imigranți.

Vineri, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a promis că va lua „măsuri extraordinare” pentru a reduce afluxul de migranți și a cerut ajutorul UE pentru instituirea unei blocade navale pentru a opri traversările în Marea Mediterană, scrie Politico.

Meloni a declarat că i-a scris și președintelui Consiliului European, Charles Michel, cerându-i să abordeze problema migrației în timpul summitului UE din octombrie.

Creșterea numărului de sosiri – care survine în ciuda acordului controversat încheiat de Comisia Europeană cu Tunisia în iulie pentru a limita fluxurile de migrație către Europa – pune presiune asupra lui Meloni, care a ajuns la putere anul trecut la Roma cu promisiuni de a ține în frâu migrația.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit sâmbătă cu Meloni, reiterând sprijinul Franței pentru Italia. Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, va vizita și el Italia în zilele următoare pentru a se întâlni cu omologul său, a precizat președinția franceză.

Miniștrii de interne francez și italian au avut, de asemenea, o convorbire telefonică sâmbătă cu omologul lor german și cu reprezentanți ai UE, a precizat Darmanin Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat vineri seara târziu că Berlinul a decis să continue să primească migranții care sosesc în Italia, la două zile după ce a anunțat suspendarea unui acord cu Roma pentru primirea de noi sosiri.

Câți migranți au ajuns în Lampedusa

Peste 120 de ambarcațiuni mici au sosit în Lampedusa în decurs de aproximativ 24 de ore, ridicând numărul persoanelor aflate în centrul de primire local la 7.000 de persoane la un moment dat. Numărul este de 15 ori mai mare decât capacitatea centrului și depășește chiar și populația insulei.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 127.000 de migranți au ajuns în Italia pe mare până acum în acest an, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Lampedusa, care este mai aproape de Africa de Nord decât de partea continentală a Italiei, este de mult timp ținta traficanților de persoane.

Având în vedere că Tunisia este acum principala rampă de lansare spre Europa, insula primește în prezent aproximativ 70% din toți migranții care ajung în Italia, a declarat Flavio Di Giacomo, purtător de cuvânt al biroului mediteranean al Organizației Internaționale pentru Migrație, citat de Associated Press.

Europa s-a confruntat anterior cu un număr mult mai mare de sosiri zilnice, inclusiv în timpul crizei migrației din 2015-2016 și, mai recent, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Dar sosirile consecutive pe mica insulă într-o perioadă scurtă de timp au făcut ca lucrurile să fie dificil de gestionat, a spus Di Giacomo.

Migranții nou sosiți sunt transferați progresiv pe continent, upentru procesarea cererilor de azil. Mulți dintre ei speră să ajungă în cele din urmă în alte părți ale Europei pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a se reuni cu rudele.


De unde vin migranții

La bordul ambarcațiunilor care sosesc în Lampedusa din Tunisia se află cetățeni din diferite țări africane, printre care Coasta de Fildeș, Guineea, Camerun, Burkina Faso, Mali și Tunisia. Mulți dintre ei au trăit și au lucrat în Tunisia ani de zile, înainte de a decide să plece în Europa.

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de persoane care sosesc din Tunisia după ce au traversat din Libia vecină, potrivit OIM. Printre aceștia se numără cetățeni din Egipt, Eritreea și Sudan, unde conflictul în curs de desfășurare între liderii militari rivali a provocat deja strămutarea a peste 4 milioane de persoane din aprilie.

Cei mai mulți dintre cei care se îmbarcă pe ambarcațiunile contrabandiștilor cu destinația Europa sunt bărbați tineri și minori neînsoțiți, deși femei și copii sunt văzuți, ocazional în număr mai mic.

Citeşte întreaga ştire: Lampedusa, copleșită de numărul de migranți sosiți în ultimele zile. Roma vrea blocadă navală, von der Leyen ajunge pe insula italiană

Articolul precedentSecretul funcționării creierului. Tehnicile simple care ne ajută să ne vindecăm și să fim fericiți
Articolul următorAsociaţia Pro Infrastructură anunţă că traficul pe lotul Nuşfalău – Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvania, s-ar putea deschide în 22 septembrie