Firmele care au angajați încadrați la salariul minim pe economie vor fi obligate să le crească remunerațiile începând din anul 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate marți de Guvern.

„Se aprobă ca perioada de maximum 24 de luni privind salariul minim brut pe țară să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile alin.(1) al art.164 din Legea nr.53/2003 poate fi aplicat pentru un salariat atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare” – a informat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Este vorba despre o ordonanță de urgență despre care am mai scris pe StartupCafe.ro, care modifică OUG 130/2021 – celebra ordonanță-trenuleț prin care s-a decis obligația patronilor de a crește remunerațiile angajaților cu salariu minim după cel mult 2 ani de contract. Acum s-a introdus prevederea ca termenul de 2 ani să curgă din data de 1 ianuarie 2022.

Nu sunt, însă, prevăzute sume minime la care să fie obligate firmele să crească salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie. Prin urmare, patronii vor putea să pună în contact și 10 lei, de exemplu – mai mare bătaia de cap cu modificarea contractelor și procedurile în Revisal.

Reamintim că, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie este de 2550 de lei. Astfel, angajatul va primi în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma va suporta un cost total salarial de 2607 lei. (startupcafe.ro)

Articolul precedent30.000 de muncitori asiatici și africani vin în România
Articolul următorScene de violență în trafic. Titi Aur: Mașina este o armă. Dacă nu te poți controla, să ți se anuleze permisul de conducere