Context

Programul de Cercetare Asupra Frecvențelor Aurorale Active (HAARP) este o unitate de cercetare operată de Universitatea din Alaska, Fairbanks. Unitatea transmite semnale radio de înaltă frecvență în cel mai înalt punct al atmosferei, ionosferă, folosind 360 de transmițătoare radio și 180 de antene. Instalația se întinde pe aproximativ 14 hectare (0,14 kilometri pătrați) în apropiere de orașul Gakona, Alaska, care se află la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska.

Nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile despre capacitatea HAARP de a provoca dezastre naturale.

Nu este prima dată când unitatea HAARP a fost acuzată de astfel de calamități de către adepții teoriilor conspirației. A mai fost invocată în legătură cu o serie de alte dezastre precum cutremurul din Haiti din 2010, cutremurul și tsunamiul din Chile din 2010 și cutremurul și tsunamiul din Japonia din 2011. O alunecare masivă de teren în Filipine care a ucis peste o mie de oameni în 2006 a fost, de asemenea, asociată cu HAARP de către promotorii teoriilor conspirației.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„HAARP este o super armă a globaliștilor criminali care comandă cutremure și alte dezastre împotriva celor care li se împotrivesc.”

„HAARP este parte dintr-un program militar secret al SUA, folosit în scopuri geopolitice pentru a servi intereselor americane.”

„Totul este o mascaradă, autoritățile ascund adevărul, mass media globaliste mint, experții și oamenii de știință mint, sunt vânduți sistemului.”

Evaluarea noastră:

Cutremurele din Turcia sunt fenomene naturale și nu există dovezi privind implicarea HAARP, așa cum s-a promovat fals de către unii utilizatori pe rețelele sociale. HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) nu are capacitatea de a genera dezastre naturale. HAARP este un program de cercetare aurorală activă cu frecvență înaltă care studiază ionosfera Terrei prin emisii de unde radio. Nu există dovezi sau informații credibile care să susțină afirmația că HAARP poate genera dezastre naturale.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Climatefeedback.org – The scientific research facility HAARP cannot create natural disasters or influence human thoughts and movements, contrary to online claims

France24.com – ‘Controlling the weather’?: The limitations of the HAARP conspiracy theory

Thebulletin.org ( Bulletin of the Atomic Scientists) –The role of the scientist in a post-truth world

Articolul precedentAcademia Franceză îl primește în rândurile sale pe Mario Vargas Llosa
Articolul următorFlorian Sîrca. Restructurare a la Bolojan: S-au concediat oameni, dar s-au dublat cheltuielile!