Academia Franceză îl primește joi în rândurile sale pe scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010 și primul scriitor care devine membru al prestigioase instituții fără să fi scris vreodată direct în limba franceză, potrivit Le Figaro.

Romancierul peruan-spaniol în vârstă de 86 de ani a fost ales de colegii săi în noiembrie 2021.

Scriitorul a arătat că nu se teme de controverse, invitându-l pe fostul rege spaniol Juan Carlos la Paris cu această ocazie. Fostul suveran trăiește în exil în Emiratele Arabe Unite din 2020. Popularitatea sa în țară s-a prăbușit după o serie de scandaluri, inclusiv o plângere de hărțuire depusă de o fostă amantă, Corinna Larsen, dezvăluiri despre stilul său de viață luxos și o vânătoare de elefanți în Botswana.

Candidatura lui Mario Vargas Llosa la Academia Franceză a beneficiat de o atenție deosebită. Nu numai că scrie în spaniolă, dar a depășit cu zece ani limita de vârstă. Dar rezultatul a fost aproape un plebiscit: 18 voturi pentru el, unul singur pentru un rival, două nule.

Mario Vargas Llosa a avut avantajul inestimabil al Premiului Nobel. Academia nu mai primise un laureat al premiului Nobel din 1952, de când François Mauriac (membru între 1933 și 1970) a fost distins cu acest premiu. Llosa este membru al Academiei peruane a limbii în 1977 și al Academiei regale spaniole în 1994. Este controversat în America Latină pentru pozițiile sale de dreapta, într-o regiune în care multe guverne sunt de stânga.

Articolul precedentTemperaturi ca în Siberia. Termometrele vor indica până la MINUS 25 de grade în România
Articolul următorFact checking-ul săptămânii: Există cutremur provocat artificial?