• Afirmațiile din SUA potrivit cărora consumul de înghețată poate fi benefic au fost întâmpinate cu scepticism de experții britanici.
  • Un medic american a dezvăluit modul în care numeroase studii efectuate de-a lungul mai multor decenii au descoperit în mod repetat potențiale beneficii pentru sănătate.
  • „În calitate de medic universitar de sănătate publică, nu mă voi grăbi să mănânc mai multă înghețată pe baza acestei cercetări”, spune un medic britanic.

Afirmațiile din SUA potrivit cărora consumul de înghețată poate fi benefic au fost întâmpinate cu scepticism de experții britanici.

Un medic american specialist în sănătate publică a dezvăluit modul în care numeroase studii efectuate de-a lungul mai multor decenii au descoperit în mod repetat beneficii potențiale pentru sănătate ale desertului înghețat, scrie The Guardian.

Într-un articol pentru revista Atlantic, David Merritt Johns a declarat că a început să cerceteze aceste afirmații în vara anului trecut, după ce a auzit despre o cercetare din 2018 a unui doctorand de la Harvard care a descoperit că consumul unei jumătăți de cupă (64 g) de înghețată pe zi era asociat cu un risc mai mic de probleme cardiace pentru diabetici.

„Ar putea fi adevărată ideea că înghețata este protectoare din punct de vedere metabolic? Ar fi destul de aiurea. Cu toate acestea, există cel puțin câteva puncte în favoarea sa”, scrie Johns, citând indicele glicemic al înghețatei, care este mai mic decât cel al orezului brun, și presupusele beneficii ale produselor lactate a căror membrană este intactă.

Ce spun medicii britanici

Însă afirmațiile au primit până acum o primire ușor glacială în Marea Britanie. „În calitate de medic universitar de sănătate publică, nu mă voi grăbi să mănânc mai multă înghețată pe baza acestei cercetări”, a declarat John Ford, medic universitar de sănătate publică și lector clinic principal la Universitatea Queen Mary din Londra.

Dr. Duane Mellor, lector superior și dietetician la Aston Medical School, a avertizat împotriva concentrării asupra beneficiilor pentru sănătate ale unui singur tip de aliment și a avertizat asupra potențialului de inexactitate al studiilor privind consumul de alimente, care sunt de obicei efectuate cu ajutorul unor chestionare.

Cu toate acestea, Mellor a recunoscut că înghețata „poate conține unele substanțe nutritive care ar putea fi benefice”, cum ar fi calciul, și că are un indice glicemic scăzut, dar că acest lucru este probabil să fie contrabalansat de conținutul de zahăr și calorii.

„Așadar, în general, nu ar trebui să considerăm înghețata ca fiind un aliment sănătos, ci doar ceva care poate fi savurat în cantități mici ca parte a unui model alimentar sănătos”, a spus el. (sursa)

Articolul precedentDespăgubiri uriașe pentru familia unei femei care a murit după vaccinul antiCovid
Articolul următorS-a stabilit cantitatea de zahăr normală de cosumat pentru o zi. Ştiinţa dă răspunsul printr-un nou studiu