CSM a respins acţiunea disciplinară împotriva celor trei magistraţi de la Judecătoria Beiuş. Nicolae Liposchi, Emilia Prahanca şi Raluca Baciu au suspendat actele de executare pornite de ANAF pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătite de Guvern firmelor fraţilor Micula.

evz.ro: Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM consideră nefondate acuzațiile. Astfel, a respins, miercuri, acțiunea disciplinară împotriva a doi judecători de la Judecătoria Beiuș și a unui magistrat.

O parte din membrii CSM nu sunt de acord cu decizia

Emilia Elena Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi au fost acuzați de exercitare a funcției cu gravă neglijență. De asemenea, acestora li se reproșează favorizarea oamenilor de afaceri Ioan și Viorel Micula. Potrivit Inspecției Judiciare, aceștia ar fi oprit în mod nelegal procedurile de executare silită ale ANAF împotriva fraților Micula și a opt firme.

Cererile de suspendare a executării silite s-au judecat la Judecătoria Beiuș pentru că pe raza acestei instanțe se află sediul companiei fraților Micula (European Drinks), în localitatea Rieni.

Cu majoritate de voturi, CSM a respins cererea Inspecției Judiciare de sancționare disciplinară a celor trei magistrați. Hotărârea CSM poate fi contestată la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procedura a fost declanşată de Fisc pentru recuperarea a 395 milioane euro

Statul Român a plătit suma de bani în urma celebrului proces intentat de frații Micula şi de firmele lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, pentru revocarea facilităţilor.

Comisia Europeană a considerat, însă, că despăgubirile sunt ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume.

Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, dar între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să îi execute silit pe cei doi frați şi cele opt firme pentru recuperarea banilor. Judecătorii din Beiuş, unde s-au derulat procesele, au oprit demersurile Fiscului. Aceștia au invocat că Decizia CE este un act administrativ, iar legalitatea ei nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare, aşa că dacă acestea o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, din simplul motiv că datoria va dispărea.

Ancheta CSM asupra celor trei judecători, lansată pe 23 mai 2023

Ministerul a susținut că judecătorii i-au „favorizat în mod evident” pe oamenii de afaceri Micula. Aceștia ar fi împiedicat eforturile ANAF de a recupera 395 de milioane de euro plătiți de cabinetul Orban în 2019.

Încercările ANAF de executare silită au fost atacate de frații Micula la Judecătoria Beiuș prin mai multe procese. Instanța a admis trei cereri de suspendare temporară a executării silite până la soluționarea proceselor pe fond. Procesele de contestare a executării silite au fost, de asemenea, suspendate. Se așteaptă decizia CJUE referitoare la ajutorul de stat acordat fraților Micula.

ANAF și Ministerul Finanțelor au solicitat transferul dosarului de la Beiuș la Tribunalul Satu Mare. (sursa)

Articolul precedentDigitalizare în România! Azi se fac 9 ani de când turnătorul Petrov a fost înlocuit, prin vot, cu un robot
Articolul următorCând ajunge în România ciclonul care aduce iarna. Zonele în care sunt așteptate primele ninsori din acest an