”Eu sunt bun, înot bine”. ”Ce, îmi plătești tu concediul?”. ”Mă descurc, lasă-mă”. Acestea sunt o parte din reacțiile de care au parte salvamarii atunci când, în ciuda steagurilor roșii afișate pe plajă, turiștii continuă să se aventureze în apă.

g4media.ro: Șase turiști au murit înecați într-o singură zi, în 14 august, iar ziua a culminat cu o bătaie a salvamarilor din Eforie Nord. Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia, explică cum s-a ajuns aici și care este în general atitudinea turiștilor în relație cu cei care au jobul de a le salva viața.

Este complet greșit ca turiștii să intervină pentru a salva alte persoane aflate în pericol de înec, susțin salvamarii. Asta, pentru că, în lipsa experienței și a echipamentelor, aceștia se expun la rândul lor unui risc foarte ridicat de înec. Așa au murit cei trei bărbați din Mamaia, dintre care unul era tatăl adolescentei pe care bărbații au încercat să o salveze formând un lanț uman. Fata a fost salvată, bărbații au murit:

  • ”Turiștii trebuie să cheme imediat salvamarii. Pe steag roșu nici măcar ei nu au voie să intre în apă, scăldatul este complet interzis pentru oricine, dar măcar salvamarii au experiență și mai au mijloace sau echipamente care le permit să fie în siguranță. Deși nu în toate cazurile s-a terminat bine, anul trecut ne-a murit un coleg”, a declarat Gabriel Culea pentru G4Media.

Culea spune că în Constanța și Mamaia nu au existat până acum cazuri de salvamari agresați fizic, ci doar verbal. Când turiștii depășesc limita, salvamarii, care conform legii nu pot aplica amenzi turiștilor, sună la 112, cheamă Poliția și Jandarmeria:

  • ”Li s-a răspuns urât, necuviincios. Dar în momentul în care au depășit limita colegii noștri au sunat la 112, au venit Poliția și Jandarmeria și le-au dat amenzi”, mai spune Culea.

Coordonatorul salvamarilor susține că anul acesta au existat mai multe intervenții ale polițiștilor și jandarmilor pentru că s-au întâlnit, în același timp, mai mulți factori:

Un număr foarte mare de turiști a fost pe plajă o perioadă mai lungă (weekend-ul prelungit de Sfânta Maria), iar în toată această perioadă vremea a fost nefavorabilă, cu vânt puternic, curenți și interzicerea scăldatului.

  • ”În alte situații când a fost steagul roșu arborat nu a fost o masă de oameni atât de mare. Erau unul doi care încercau să intre înainte. Apoi mai încercau 1-2 și tot așa. Acum intrau cu zecile, sutele deodată. Se vedeau unii pe alții și intrau: Dacă ăia intră în apă e ok, intrăm și noi. Dar noi nu intrăm nici verbal, nici fizic în altercație cu ei. Noi încercăm să-i ajutăm”, explică Gabriel Culea.

Cel mai des, salvamarii aud replici din cele mai trăsnite, care nu au legătură cu siguranța și protejarea integrității fizice a turiștilor, ci cu banii și timpul liber:

  • ”Eu sunt bun, înot bine”, ”Ce, îmi plătești tu concediul?”, ”Mă descurc, lasă-mă”, ”Tu să nu te bagi în viața mea, că sunt pe banii mei aici, nu pe ai tăi”, ”Nu mi se întâmplă mie nimic”, ”Știi cât m-a costat să vin să fac baie?”, ”Nu mă ia pe mine un val”, sunt printre replicile pe care salvamarii le aud cel mai des când roagă turiștii să iasă din apă, pe steag roșu, a mai spus Culea.

Bărbatul spune că atunci când patrulează cu ATV-ul și portavoacea, mulți turiști înțeleg situația, ies din apă, ba chiar anul acesta a întâlnit o categorie de turiști aparte, cei care săreau în ajutorul salvamarilor atunci când aceștia erau agresați verbal sau apostrofați de alți turiști: ”Dar tot pentru că erau mulți, au venit și alte categorii, așa se explică”.

De obicei, turiștii fug când sunt salvați la limita de înec pentru că se tem să nu fie amendați de Poliție sau Jandarmerie:

  • ”Îi salvăm, îi aducem la mal, își revin și pur și simplu fug, de frica Poliției”, a mai arătat coordonatorul salvamarilor din Constanța și Mamaia.

Un salvamar își riscă viața în fiecare zi cu steag roșu arborat în schimbul unui salariu de 3000-5000 lei lunar, cu 5 zile muncite pe săptămână, a câte 8-10 ore în fiecare zi. În full sezon muncesc și câte 10 ore pe zi. Culea spune că salvamarii nu vin însă pentru salariu, ci pentru că le place meseria:

  • ”Sunt foarte mulți salvamari care nu vin pentru remunerație: 3000 – 5000 lei. Avem și câte 2-3 libere pe săptămână, lucrăm prin rotație. Programul este de 8-10 ore în fiecare zi. În full sezon, luna iulie spre exemplu, stăm peste 10 ore, mai ales dacă este multă lume și steag roșu nu putem să plecăm de pe plajă”, a mai spus Gabriel Culea pentru G4Media.

Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a declarat pentru G4Media că din cauza deceselor prin înec din ultima vreme, atât turiștii, cât și salvamarii sunt mai speriați și pe acest fond crește nervozitatea:

  • ”Teama, atât în rândul oamenilor, cât și în rândul salvamarilor, după cazurile de înec din ultima săptămână, este un factor care duce la astfel de momente tensionate”.

ISU Dobrogea a transmis că în acest sezon, din 4 iunie până în 15 august au fost 51 de situații în care oamenii s-au aflat în pericol. Din aceștia 31 au fost salvați, 4 alarme false și 16 persoane au murit înecate, un număr similar cu cel de anul trecut, în aceeași perioadă, conform statisticilor publicate în presă anul trecut:

  • ”Pentru a evita astfel de tragedii, facem un apel la cetățeni să respecte câteva reguli simple:
    – frecventați doar locurile special amenajate pentru înot;
    – respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;
    – nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
    – nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
    – nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
    În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, sunați imediat la numărul unic de urgență 112”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea pentru G4Media.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța nu a răspuns solicitării G4Media, până la publicarea articolului, de a transmite un punct de vedere cu privire la agresivitatea turiștilor față de salvamari, numărul mare de morți înecați într-un interval scurt de timp și amenzile aplicate pe litoral pentru nerespectarea ordinelor salvamarilor ori a agresării acestora.

Context

Salvamarii din Eforie Nord au fost bătuți de trei turiști care nu ar fi respectat indicațiile lor, în timp ce steagul roșu era arborat. Conflictul a fost unul spontan, susține IPJ Constanța.

Două persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, iar în cauză s-a deschis dosar penal pentru lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În mini-concendiul de Sfânta Maria șase turiști și-au pierdut viața și mai multe pesoane au fost salvate la limită din cauză că nu au respectat indicațiile salvamarilor și au intrat în mare în ciuda valurilor mari și a curenților puternici.

Conflictul a început după ce un turist a aruncat cu o piatră într-un salvamar aflat pe skijet și apoi totul a escaladat rapid, conform Digi24.

În scandal au intervenit și alți bărbați de pe plajă, iubitele acestora, dar și colegii salvamarului veniți în ajutorul său. Unul dintre salvamari a fost și el lovit la cap în timpul conflictului.

Salvamarul spune că a fost atacat cu pietre de bărbatul pe care încerca să îl salveze și apoi lovit în momentul în care a ajuns lângă acesta:

  • ”Nu e normal să vii să-i salvezi viața unui om și el să te pună într-o situație să te omoare. Sunt extrem de agresivi. O parte dintre ei, 90% ascultă, dar o parte, 10%, sunt tot timpul… Persoana respectivă era probabil într-o stare de ebrietate, să arunci cu piatra, eu stiu…”, a declarat salvamarul agresat pentru Dig24.

Șase turiști au murit înecați pe litoral într-o singură zi

Luni, 14 august, în condițiile aglomerației și a unei mări agitate cu curenți puternici, șase turiști au decedat, înecați, pe litoralul românesc.Patru persoane s-au înecat doar în stațiunea Mamaia. Trei persoane au fost scoase inconștiente din mare și nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind vorba despre 3 bărbați, de 34, 43, respectiv 46 de ani. O a patra persoană, tot bărbat, a decedat mai târziu, la spital.

Un alt bărbat a murit  în aceeași zi, în stațiunea Venus. Este vorba despre un bărbat de 65 de ani căruia i s-a făcut rău în apă. El a fost scos din mare inconștient și declarat decedat.

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit în aceeași zi în Costinești, după ce mai mulți martori au povestit că au văzut un bărbat în pericol de înec. Nu a fost găsit, însă după ce căutările au fost reluate marți, bărbatul a fost scos la mal și a fost declarat decedat.

A contribuit Cristian Andrei Leonte (sursa)

Articolul precedentIoan Mang: Proiectul președintelui Iohannis, “România educată”, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor (VIDEO)
Articolul următorDe ce crește prețul benzinei și când ne-am putea aștepta să scadă