Hormonul sexual estrogen ar putea fi motivul pentru care mai multe femei decât bărbați suferă de bătăi neregulate ale inimii sau aritmie, dezvăluie un studiu recent realizat în Suedia.

Deși femeile au, în general, o protecție mai bună împotriva bolilor cardiovasculare decât bărbații, acest lucru nu mai rămâne valabil când vine vorba de boli ereditare care cauzează un ritm cardiac anormal, scrie Science Daily.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping, din Suedia, au analizat afecțiunea cunoscută drept sindromul de QT lung (SQTL), în care inima are nevoie de mai mult timp decât în mod normal pentru a termina fiecare bătaie.

Acest sindrom este cauzat cel mai adesea de modificări ereditare congenitale sau o mutație care afectează unul dintre canalele ionice ale inimii.

Afecțiunea este relativ rară, afectând aproximativ una din 2.500 de persoane.

Canalele ionice sunt pori mici care trec prin membranele celulelor și reglează fluxul de ioni încărcați electric în și din celulă. Unele canale ionice acționează ca un accelerator, iar altele ca o frână. Împreună, acestea reglează fiecare dintre cele 2,5 miliarde de bătăi ale inimii pe care majoritatea dintre noi le avem pe parcursul întregii vieți.

“Încercăm să înțelegem ce substanțe din organism au un impact asupra funcției canalelor ionice. Dacă am putea să ne dăm seama cum funcționează această reglare, poate că am putea înțelege de ce unii indivizi sunt mai protejați, iar alții sunt afectați mai tare”, declară Sara Liin, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe biomedicale și clinice de la LiU.

Folosind ouă de broască, echipa a inserat varianta umană a canalului ionic în ouăle care nu au acest canal. Oamenii de știință au adăugat cea mai activă formă a hormonului sexual estrogen, numită estradiol, și au măsurat funcția canalului ionic.

S-a dovedit că estrogenul, principalul hormon sexual feminin, dar care se găsește în cantitate mai mică și în organismul bărbaților, a împiedicat funcția canalului ionic, ceea ce indică faptul că acest hormon poate crește riscul anumitor tipuri de aritmie. Alți hormoni sexuali nu au avut niciun efect.

Cercetătorii subliniază că estrogenul are multe efecte pozitive, dar, pentru femeile cu un risc ereditar crescut de SQTL, acest hormon ar putea fi un factor de risc. (sursa)

Articolul precedent„Tun” de 800.000 de euro cu mobilă la comandă. Peste 130 de păgubiți și zeci de percheziții, inclusiv în Bihor!
Articolul următorSfârşitul motoarelor termice în UE, în 2035, adoptat definitiv. Polonia a votat ”împotrivă”, România, Bulgaria şi Italia s-au abţinut