Informația este scurtă: Reuters a anunțat ieri că Polonia a reușit să emită obligațiuni cu randament negativ în valoare de 1,5 miliarde de Euro – adică să fie plătită de cei care o creditează!! Polonia primește bani pentru privilegiul de a fi împrumutată de cineva (fapt bazat, desigur, pe mai mulți factori ce țin de risc și protecția capitalului), asta în vreme ce noi împrumutăm zeci și zeci de milioane cu dobanzi umilitoare. Dar de ce s-a ajuns aici?

S-a discutat mult la noi în ultimii ani despre anti-modelele pe care le-ar reprezenta pentru România țări precum Polonia și Ungaria, aflate de mult ori în conflict deschis cu elitele politice europene și acuzate – deocamdată fără efect, de subminarea democrației și a valorilor europene…

Și totuși. În vreme ce actuala coaliție de guvernare de la București (PNL-USR-PMP) a ales calea facilă a alinierii totale și necondiționate la opiniile/comenzile venite de la Bruxelles, Berlin sau Paris – pentru că îi scutește pe ai noștri să mai gândească și să vină cu idei proprii și în interesul României, Varșovia și Budapesta au ales să aibă personalitate proprie, chiar și coloană vertebrală și să-și promoveze – agresiv uneori, dar extrem de eficace, interesele politice și economice proprii. Chiar dacă asta înseamnă a nu face pe plac unor lideri europeni precum Merkel sau Macron.

Iar rezultatele se văd. Sutele de miliarde de euro atrase de cele două țări în ultimii ani arată clar beneficiile de a avea o personalitate proprie, o agendă proprie, politici externe și economice proprii. Din punct de vedere economic mai ales, cele două țări sunt un model de succes. Nicio acuză nu a atins, cu o pală de vânt măcar, avântul economic al Poloniei și Ungariei și apetitul investitorilor pentru ele.

Ce au făcut de fapt polonezii și maghiarii? Ei bine, în opinia noastră, au făcut EXACT ceea ce face Germania sau Franța. Și-au urmărit interesele în relația cu oricine (gaz rusesc pentru germani, înțelegeri cu rușii pentru francezi, bani de la chinezi pentru ambele state), în vreme ce noi – copilul bun al clasei, ne mulțumim cu șepci de la Trump și laude gratuite de la lideri europeni mai mari sau mai mici.

Credeți ce doriți despre guvernele (alese și realese) celor două țări. Cu siguranță sunt departe de a fi perfecte. Dar pe plan extern și economic au dovedit că au învățat PERFECT lecția statelor mari ale Europei în vreme ce noi stăm mereu cuminți și cu capul plecat, mereu ascultători și, desigur, niciodată respectați. Pentru simplul motiv că nu au pe cine să respecte.

UPDATE:

Aflat în vizită la Varșovia – și nu numai, președintele Franței a chemat ieri Polonia, alături de Germania și Franța, să conducă Europa împreună după Brexit! Q.E.D.

Articolul precedentAutostrăzi în pas de melc
Articolul următorDa! Pe el ne bazăm viitorul.