Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt.

Orezul a fost în atenția publicului în săptămânile recente după ce utilizatorii de TikTok au afirmat că le-a provocat probleme severe – totuși, majoritatea iubitorilor de mâncare chinezească îl reîncălzesc zile la rând.

Kim Lindsay, un dietetician practicant acreditat din Australia, a declarat pentru DailyMail.com că sunt patru alimente care sunt destul de riscante să fie reîncălzite – și patru care sunt de fapt în regulă, contrar credinței populare.

Ea spune că peștele, de exemplu, este perfect sigur de încălzit, în ciuda miturilor care circulă.

Ouă

Pare că țin o veșnicie – până la șase săptămâni – în frigider înainte de a fi gătite. Dar dacă aveți ouă rămase de la micul dejun de ieri, există mai multă risipă implicată.

Este în regulă să le puneți în cuptorul cu microunde sau în cuptor. Problema apare când nu sunt ținute la rece.

Ouăle pot purta bacteriile salmonella, iar lăsarea lor în afara frigiderului pentru perioade lungi oferă bacteriilor mai mult timp să se înmulțească.

Lindsay spune că ouăle depozitate la temperaturi de peste 5 grade sunt în “zona de pericol”.

“Patogenii se pot multiplica mai rapid când se află la această temperatură,” a spus ea. “Dacă există mai mulți patogeni și mai multe bacterii nocive într-un aliment, atunci există un risc crescut de otrăvire alimentară când îl consumăm.”

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă ca ouăle sau preparatele care conțin ouă să nu fie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore sau o oră dacă vremea e caldă.

În plus, agenția recomandă ca preparatele cu ouă rămase să fie consumate în termen de trei până la patru zile. Aveți grijă însă cu cuptorul cu microunde.

“Dificultatea cu cuptorul cu microunde este că poate fi puțin inegal când încălziți ceva. Uneori este fierbinte la margini și rece în mijloc sau invers,” a spus doamna Lindsay.

Ea recomandă să amestecați preparatul pe jumătate în timpul încălzirii la cuptorul cu microunde și să întoarceți recipientul pentru a asigura distribuirea uniformă a căldurii.

“Dacă doriți să folosiți o rețetă care nu fierbe ouăle în întregime, atunci cumpărați ouă pasteurizate, care sunt tratate termic pentru a ucide toți microorganismele patogene [și] pentru a menține nutriția”, a declarat expertul în siguranța alimentară Toby Amidor pentru DailyMail.com.

Orezul

Un element de bază al mâncării chinezești din ziua precedentă, orezul rămas de obicei este considerat complet inofensiv. Cu toate acestea, a făcut valuri pe TikTok după ce utilizatorii au afirmat că le-a provocat probleme digestive.

Aceasta se datorează faptului că orezul gătit conține Bacillus cereus, o bacterie formatoare de spori, găsită în mod obișnuit în sol și legume.

Se găsește în multe alimente crude și neprocesate, inclusiv cartofi, mazăre, fasole și anumite condimente.

“Orezul prezintă un mare pericol,” a spus doamna Lindsay. “Acei spori sunt rezistenți la căldură, deci chiar și atunci când îi încălziți, ei pot totuși să cauzeze patogeni dăunători.”

Simptomele bolii provocate de Bacillus cereus includ vărsături, diaree și crampe abdominale.

“Multe persoane clătesc orezul înainte de a-l găti pentru a scăpa de bacterii”, a spus doamna Amidor.

Orezul nu este singurul care poate ascunde bacterii. Orice tip de cereale prezintă un risc similar dacă nu este stocat și reîncălzit corect.

Spanac

Reîncălzirea spanacului ar putea fi direct legată de creșterea riscului de cancer.

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, conțin compuși numiți nitrați.

Atunci când nitrații sunt încălziți, ei pot fi descompusi în alte compuși care cresc riscul de cancer.

În mod individual, nitrații sunt inofensivi. Cu toate acestea, bacteriile deja prezente în gură și enzimele din corp pot transforma nitrații în nitriți și apoi în nitrozamine.

Un studiu a estimat că oamenii obțin aproximativ 80% din nitrații alimentari din legume.

Nitrații se găsesc și în fenicul, ridichi, morcovi, bok choy și napi.

În plus, dacă spanacul nu a fost încălzit corespunzător, bacteria listeria poate supraviețui încă pe el.

Aceasta poate cauza listerioză, o infecție gravă care duce la febră, simptome asemănătoare gripei, dureri de cap, gât rigid, confuzie și chiar convulsii.

În general, salatele pregătite în avans și verdeața cumpărată din magazin poartă riscul de listerioză, a spus doamna Lindsay.

Cartofi

Similar cu orezul, problema cu cartofii nu este căldura în sine, ci lăsarea lor afară prea mult timp.

Depozitarea lor la temperatura camerei pentru mai mult de două ore îi plasează în “zona de pericol”, ceea ce ar putea duce la creșterea Clostridium botulinum.

Acest lucru cauzează botulism, o afecțiune în care toxinele atacă nervii organismului și pot provoca dificultăți în respirație. â

Rezultă simptome precum vărsături, greață, dureri de stomac și diaree. Este mortal în până la unul din zece cazuri.

Există și un risc crescut de botulism cu cartofii copți în folie.

“Bacteriile care provin din sol ar fi pe cartof, iar apoi aluminiul îi taie oxigenul și ar putea permite să crească”, a spus doamna Amidor.

Lindsay spune că parte din riscul pe care îl prezintă piureul de cartofi este dat de ingredientele perisabile, cum ar fi laptele, untul și smântâna.

“Asigurați-vă că îl lăsați afară mai puțin de două ore și îl încălziți până când începe să facă abur și îl depozitați în frigider pentru a reduce acest risc de otrăvire alimentară, mai ales dacă aveți acele ingrediente perisabile în el, cum ar fi untul și laptele sau smântâna”, a spus ea.

Pește

În ciuda reputației sale negative de a lăsa un miros neplăcut în cuptorul cu microunde de la birou, peștele prezintă risc scăzut atunci când este reîncălzit a doua zi.

“Peștele poate fi încălzit în siguranță”, a spus Lindsay.

FDA declară că fructele de mare proaspete care au înghețate imediat sunt sigure pentru a fi reîncălzite.

Similar cu orezul și ouăle, evitați să-l lăsați la temperatura camerei mai mult de două ore la rând.

Deși îl puteți pune în cuptorul cu microunde și nu vă veți îmbolnăvi, încălzirea în acest fel îl poate usca și distruge textura.

Gătitul în cuptor sau pe aragaz poate împiedica uscarea.

FDA recomandă să țineți peștele gătit în frigider timp de cel mult trei până la patru zile și să vă asigurați că este gătit la cel puțin 74 de grade.

Amidor a sugerat să acoperiți peștele în timpul reîncălzirii pentru a vă asigura că atinge temperatura ideală.

Mezeluri

Mezelurile au fost mult timp o sursă de panică din cauza avertismentelor cu privire la listeria.

Cu toate acestea, Lindsay a declarat că există puține motive de frică.

“Dacă acestea sunt gătite și încălzite, atunci sunt perfect sigure,” a spus ea.

Gătitul cărnii ajută la distrugerea listeriei, a spus Amidor.

Centers for Disease Control and Prevention recomandă încălzirea mezelurilor și a brânzeturilor la cel puțin 74 de grade pentru a ucide listeria.

Afecțiunea este cauzată de o infecție bacteriană pe care o persoană o contractează după ce mănâncă alimente contaminate.

În plus, mare parte din risc este pentru persoanele care sunt gravide, imunocompromise sau peste vârsta de 65 de ani.

“O persoană cu un sistem imunitar bun are un risc destul de scăzut,” a spus Amidor.

Lapte

Deși probabil bei lapte rece, este posibil să fie nevoie să-l încălzești din când în când pentru o rețetă.

Este neobișnuit, dar nu este nesigur.

“Pentru că este un aliment perisabil, probabil există puțin mai multă îngrijorare, cum ar fi să urmărești data de expirare pe lapte și creme. Și așa că vrei să te asiguri că te încadrezi în acea perioadă”, a spus Lindsay.

Cu toate acestea, încălzirea la temperaturi ridicate poate ucide forme de bacterii precum listeria, salmonella și E. coli.

“Va avea acea căldură ridicată care va distruge acele bacterii și apoi ar trebui să fie sigur de consumat.”

Pui

Deși probabil va avea o textură și gust mai bune pe aragaz sau în cuptor, puiul este totuși sigur de reîncălzit în cuptorul cu microunde.

Cheia este să-l întoarceți la fiecare două minute până când atinge 74 de grade.

Acest lucru va reduce riscul de salmonella.

Atât timp cât nu este lăsat mai mult de două ore afară, conform recomandării FDA, Lindsay a spus că puiul prezintă un risc mic din punct de vedere al siguranței.

FDA recomandă, de asemenea, să păstrați puiul gătit în frigider timp de cel mult una până la două zile.

Pentru puiul prăjit, Amidor a sugerat încălzirea în cuptor pentru a menține crusta crocantă. (sursa)

Articolul precedentROMÂNIA. De unde sunt banii care acoperă şi susţin creşterea preţurilor la restaurante, la biletele de avion sau serviciile hoteliere, de unde sunt banii care sunt investiţi în titluri de stat, în depozite bancare, la Bursă sau pe piaţa de crypto?
Articolul următorCitește-ți bolile în talpă! Iată cum (GRAFIC)