Interviu cu Cristian Laza (PSD), primarul comunei Sânmartin, despre perspectivele pe care administrația își dorește să le ofere cetățenilor.

BN – În ce fel se trăiește mai bine în comună de la preluarea mandatului?

CL – Cred că răspunsul se poate deduce enumerând căteva dintre reușitele mele, ca primar, și ale echipei mele, ca administrație. Am reușit în ultimii ani să asigurăm într-o bună parte a comunei noastre serviciile de bază: apă, canalizare, rețele electrice, precum și aproximativ 25 de kilometri de drumuri afaltate. S-au facut investiții masive și în infrastructura școlară, noi încercând să oferim condiții optime pentru elevii și dascălii comunei noastre. Până la urma, și este convingerea mea puternică, eu cred că dincolo de celelalte atuuri pe care le avem, avantajul competitiv al comunei noastre față de altele, sau chiar de oraș, va sta în calitatea educației pe care putem să o oferim.

Desigur, în anii de dinainte ca eu și echipa mea să fim aleși de oameni, acest domeniu, și nu numai, a fost neglijat. Nu mai este cazul și, vă repet, cred că educația, înainte de infrastructură, înainte de orice, este secretul pentru viitor.

De asemenea, activitatea în cadrul primăriei este mult mai dinamică, eliberarea actelor către cetățeni facându-se într-un timp foarte scurt, cel mai scurt uman posibil. Eu cred că oamenii apreciază activitatea noastră, văd diferența, iar mulți chiar ne și spun acest lucru. Vrem ca oamenii să rămână sau să vină să trăiască, să muncească ori să investească la noi. Le oferim tot sprijinul.

BN – Care este situația proiectelor pregătite sau propuse pentru acest an?


CL – Majoritatea proiectelor noastre actuale sunt deja în execuție în acest moment, și trebuie finalizate în acest an, dar avem si proiecte care sunt în licitație pentru execuție și estimăm că în luna Martie vom avea contractele semnate pe toate lucrările planificate de noi. Comuna Sânmartin a accesat în această sesiune financiară 15.200.000 de Euro, finanțări europene, situându-se pe primele locuri în țară, la nivel de comune.


BN – Schimbarea guvernului, în toamna anului trecut, v-a afectat activitatea?


CL – Sigur că instabilitatea guvernamentală atrage după sine și unele dedezechilibre la nivelul primăriilor. Eu și echipa mea am fost aleși de oameni din partea PSD. Nădăjduiesc că actualul guvern nu va avea favoritisme politice și va trata cu aceeași unitate de măsură toate proiectele comunităților locale. În guvernarea PSD, procedurile erau clare, indiferent de care parte a baricadei politice te aflai.


BN – Credeți că Sânmartinul s-a descurcat mai bine sau mai rău după referendumul de alipire la Oradea, respins de cetățeni?


CL – Mai bine, fără nicio ezitare. Am reușit să facem investiții majore în toate satele fără să transformăm impozitele într-o povară pe spatele cetățenilor noștri. Modernizarea stațiunilor este și ea în plină desfășurare. Ce ar putea sa ne aducă în plus unificarea? Eventual pierderea identității și a unei tradiții de sute de ani? Si impozite mai mari. Nu, mulțumim. Știm ce avem de făcut și facem împreună aici, la Sânmartin, și suntem o comunitate tot mai puternică și mai unită.


BN – Ce atuuri are Sânmartinul pentru a convinge oamenii să rămână sau chiar să vină aici? 


CL – De când am preluat eu mandatul, populația comunei a crescut cu 20%, ceea ce este o provocare, dar căreia eu spun că i-am făcut față. Investițiile finalizate, dar și cele programate de primărie, atrag mulți oameni de calitate, pentru că avem o zonă liniștită, aerisită și, desigur, suntem aproape de Oradea. De asemenea, cred că preocuparea noastră pentru educația copiilor contează mult.


BN – Care este viziunea dumneavoastră pentru viitorul comunei?


CL – Vreau să devenim un pol turistic  cu adevărat european. În primul rănd. Pentru că asta ne-a dat Dumnezeu aici și ar fi păcat să nu valorificăm la potențialul deplin. Vreau de asemenea să fim o comună, cum se spune, europeană, și muncim pentru asta. Pe lângă sprijinirea turismului vrem să atragem și alte domenii, precum cel IT, care are nevoie de aer curat și de un mediu liniștit, și cum vă spuneam – și insist, creșterea calității în educație va duce la o populație ambițioasă, bine pregătită și va permite diversificarea activităților economice în Sânmartin.

Articolul precedentPașaportul românesc, printre cele mai puternice din lume
Articolul următorLocuri de muncă pentru studenți, în Germania