Conform Henley Passport Index, la 1 Ianuarie 2020 pașaportul românesc era a 17-lea cel mai puternic din lume, românii putând să călătorească fără viză – sau cu viza primită la aterizare, în 172 de țări și teritorii. Desigur, acest lucru se datorează în primul rând apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană.

Printre cele 32 de țări care impun încă vize românilor se numără China, Statele Unite, Rusia, sau Africa de Sud. Iranul, însă, oferă românilor viza la aterizare!…

Dintre vecinii noștri, ucrainenii pot călători fără viză în 127 de țări, maghiarii în 181, iar bulgarii în 170.

Referitor la vizele pentru SUA, conform legislației europene, Comisia Europeană se află de ani de zile în încălcarea Tratatelor UE, acestea obligând-o să emită un așa-numit act delegat prin care să elimine scutirea de vize de intrare în Uniunea Europeană pentru anumite categorii de cetățeni americani până când Statele Unite nu ridică obligativitatea vizelor impuse românilor sau altor State Membre. Abia din 2021, totuși, americanii vor trebui să completeze un formular pentru vizitele mai scurte de 90 de zile în zona Schengen.

La rândul lor, deși la nivel declarativ recunosc România ca ”partener strategic”, Statele Unite nu par grăbite să ne acorde acorde aceleași drepturi ca și altor cetățeni UE, cu excepția bulgarilor, a ciprioților sau a croaților. Spre ușurarea noastră, totuși, președintele american Donald Trump i-a oferit omologului său român, la vizita de anul trecut, o șapcă de baseball… Mulțumim!

NOTĂ:

Alte țări pentru care avem neapărat nevoie de viză sunt: Afghanistan, Algeria, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Coreea de Nord, Guineea Ecuatorială, Eritrea, Eswatini (Swaziland), Ghana, Guyana, Irak, Liberia, Libya, Mali, Nauru, Niger, Nigeria, Sudan, Siria, Turkmenistan și Yemen.

Articolul precedentPersoanele cu dizabilități, defavorizate de primărie
Articolul următorFacem din Sânmartin o comună cu adevărat europeană. Interviu