Fără bani europeni pentru agropensiuni până în 2027! În această perioadă se conturează direcțiile în care se va dezvolta agricultura și mediul rural românesc în următorii 7 ani. Astfel, oficialii de la Ministerul Agriculturii și de la agențiile responsabile de fondurile europene lucrează împreună cu reprezentanți ai fermierilor pentru a stabili cum vor arăta măsurile și submăsurile care vor fi deschise în perioada următoare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” de la Agro TV, consultantul Marian Vișu-Iliescu a venit cu o veste neplăcută pentru fermierii români care doreau să-și dezvolte o afacere și în domeniul turismului, prin înființarea unei pensiuni agroturistice. Se pare că în cadrul grupurilor de lucru a fost luată decizia ca aceste proiecte să nu mai fie incluse la finanțare în cadrul submăsurii 6.4, relatează postul TV.

”Din fișa măsurii 6.4, pentru următorii 7 ani, s-au scos finanțările de agropensiuni. Este o jale! Dacă în mediul rural nu dai voie la agropensiuni și nu dai voie la bungalouri, la rulote, la corturi, înseamnă că nu mai știm ce rol are satul românesc. Chiar glumeam cu cineva care este din zonă de munte și îmi spunea că dacă se dă voie doar la bungalouri, trebuie să îi pună vreo 20 de ancore, ca să nu plece la vale. Nu știu cine scrie ghidurile acolo în Ministerul Agriculturii, că le scrie atât de prost…”, spune consultantul.

În viziunea acestuia, decizia este una de neînțeles, din moment ce agropensiunile reprezentau un mediu perfect prin care fermierii să-și valorifice produsele din fermă, dar și să promoveze mediul rural românesc.

”Rolul agropensiunii era unul deosebit. Un fermier care avea câteva hectare, avea două vaci, avea o mică livadă, își mai făcea o agropensiune prin care valorifica toate acele produse superior, plus că mai lua și de la vecini. Dacă nu avea ouă, cumpăra de la vecina din fața casei, dacă nu avea brânză, lua de la un alt vecin; plus că prezentam țara și satul românesc, cu peisajele lor, tradiții și tot ce incubă. Ne pare rău. Așa înțeleg actualii oficiali ai statului românesc să le promoveze, prin scoaterea de la finanțare”, a mai spus Marian Vișu-Iliescu. Rămâne de văzut cum va arăta forma finală a submăsurii 6.4 pentru perioada următoare. 

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/agro-tv-fara-bani-pentru-agropensiuni-19986639

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.