Temperaturile extreme ne chinuie în continuare. Vreme de coșmar avem de îndurat și săptămâna viitoare. Valul de căldură se mai domolește, însă va fi deosebit de cald. Meteorologii avertizează și asupra riscului de producere a unor furtuni violente.

Valul de căldură va rămâne de interes și pe parcursul săptămânii viitoare, chiar dacă temperaturile în următoarele două zile se vor mai pondera la valori de 35-38 grade Celsius în asociere și cu nopțile tropicale, adică minime care nu vor coborî sub 20-24 grade Celsius.

Disconfortul termic va fi de lungă durată și pe parcursul zilei și al nopții și cu siguranță și săptămâna viitoare vom vorbi de val de căldură persistent, pentru că deja Centrul Climatologic European, cu sediul la Ofenbach a actualizat informațiile din această perspectivă și există o estimare care anticipează posibilitatea ca acest val de căldură să persiste pentru următoarele două săptămâni“, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la Antena 3.

De asemenea, specialiștii iau în considerare și emiterea unui cod roșu de caniculă, dacă ne apropiem de 43-44 grade Celsius la umbră, iar mai multe zile consecutive valorile depășesc 38-40 grade Celsius la umbră.

Nu trebuie să maximizăm doar valoarea de 44 grade Celsius, pentru că atunci când avem zile consecutive cu valori de peste 38 grade Celsius la umbră chiar 40 grade și nopți tropicale cu valori care nu coboară sub 20 grade Celsius, disconfortul termic este unul foarte accentuat și de lungă durată“, a spus Mateescu.

Maxime de 37 grade Celsius

Vineri, 14 iulie, valul de căldură se va mai pondera, totuşi va fi în continuare vreme caniculară şi disconfort termic accentuat; temperatura maximă se va situa în jurul a 37 grade Celsius, cea minimă nu va coborî sub 20-21 grade Celsius şi după-amiaza indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În mare parte a intervalului va predomina cerul degajat, dar pentru scurt timp, în orele serii vor fi posibile dezvoltări noroase convective şi averse slabe. Vântul va sufla în general moderat.

Disconfort termic accentuat

Sâmbătă, 15 iulie, canicula şi disconfortul termic vor continua să se diminueze în sudul şi sud-estul ţării, totuşi vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în Câmpia Română după-amiaza local va fi caniculă şi indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii critice de 80 de unităţi. Temperaturile maxime la nivelul întregii ţări se vor încadra între 27 şi 37 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul extrem al Olteniei şi al Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 9 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 22 grade Celsius pe litoral şi în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil, dar pentru perioade scurte, după-amiaza, se va înnora şi vor fi averse pe arii restrânse la munte, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi posibil cu totul izolat în dealurile sudice şi în estul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat.

În București, canicula şi disconfortul termic vor persista, dar vor fi mai puţin intense decât în zilele anterioare. Cerul va fi variabil şi vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 35-36 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 20 grade Celsius, uşor mai scăzută în zona periurbană.

Căldura se intensifică

De duminică, 16 iulie, valul de căldură se va intensifica din nou în mare parte din ţară, iar canicula şi disconfortul termic accentuat vor afecta în special vestul, sudul şi sud-estul teritoriului. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 38 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 12 şi 24 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, iar uşoare intensificări ale vântului vor fi în Dobrogea. (sursa)

Articolul precedentFlavius Bunoiu: ‘Nu stiu care e problema acestor oameni cu pietele, cu copacii, cu cultura, cu societatea civila, cam cu orice in afara de betoane, asfalt si dezvoltatori imobiliari’
Articolul următorAlimentul care elimină rapid alcoolul din sânge. Are și alte beneficii pentru sănătate