Intoxicația cu alcool poate fi combătută cu ajutorul unui aliment, susține o echipă de cercetători din Spania. Același aliment, dulce și sănătos, are numeroase alte proprietăți și beneficii pentru organism.

Studiul este unul foarte recent. A fost realizat de mai mulți oameni de știință de la Universitatea Granada din Spania și publicat în revista Nutrients, pe 6 iulie 2023. Alimentul minune, care poate elimina rapid alcoolul din sânge, scădea nivelul colestrolului și glucozei și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antivirale, este mierea.

Beneficiile mierii pentru sănătate

Cercetătorii au analizat 48 de studii clinice, inclusiv 3.655 de indivizi cu o vârstă medie de 30 de ani, notează publicația News Medical. Mierea, un produs natural obținut de albinele melifere (Apis mellifera), este o componentă alimentară hrănitoare, sănătoasă, cu o compoziție foarte diversă, care depinde de locația botanică sau geografică, potrivit News Medical.

Mierea are în compoziție, în special diferite zaharuri (80,0% până la 85,0%), proteine (0,10% până la 0,40%) și apă (15,0% până la 17,0%). Totodată, cuprinde însă acizi organici, enzime, minerale, compuși fenolici și vitamine, care contribuie, în mod semnificativ, la proprietățile sale funcționale și senzoriale.

Proprietățile antiinflamatorii, antioxidante, antivirale și antibacteriene sunt, de asemenea, asociate consumului de miere.

Mierea conține, de asemenea, flavonoide, cum ar fi pinocembrin, naringenin, chrysin, luteolin, kaempferol, quercetin, myricetin, and isorhamnetin.

La indivizii sănătoși, 70 g zilnic de miere naturală și neprocesată consumate în decurs de o lună, în comparație cu zaharoza, a dus la scăderea trigliceridelor (TG), colesterolul total (TC), lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) și nivelurile de glucoză din sânge (FBG) și creșterea niveluri de lipoproteine de înaltă densitate (HDL).

Pe de altă parte, în rândul persoanelor obeze, s-au obținut rezultate similare și, în plus, proteina C reactivă (CRP), greutatea corporală (BW), grăsimea corporală (BF) și indicele de masă corporală (IMC) au fost reduse.

Mierea de citrice nigeriană elimină alcoolul din sânge

Mierea de citrice nigeriană (Citrus sinensis Osbeck) proaspăt recoltată din regiunea deltei râului Niger poate ajuta la eliminarea mai rapidă a alcoolului din sânge și a scăderii timpului de intoxicație.

Atenție însă, specialiștii avertizează că ar putea crește și nivelul trigliceridelor și tensiunea arterială.

Utilizarea mierii (miere de hrișcă, miere naturală iraniană, miere de eucalipt, citrice sau Labiatae, miere neagră de Nairobi, miere de salcâm, miere de Kimia și miere de Golha) poate să scadă frecvența și severitatea tusei și să îmbunătățească calitatea somnului.

O altă concluzie a studiului a fost că mierea poate reduce timpul de recuperare a gastroenterocolitei bacteriene, placa dentară, inflamația, secreția și mâncărimile asociate cu candidoza. De asemenea, poate îmbunătăți procesul de vindecare al rănilor. (adevarul.ro)

Articolul precedentCât mai avem de îndurat vremea de coșmar. Meteorologii avertizează despre ce ne așteaptă: „Va fi de lungă durată”
Articolul următorCum se fierbe corect porumbul