Să recapitulăm, vă rugăm.

Unu. Ca să dea jos guvernul Dăncilă – deși spunea că PSD își pierduse majoritatea, PNL semnează cu UDMR un protocol prin care se obligă să nu promoveze modificarea legislației electorale. Ce cotează? La gunoi cu el, că așa se face politica altfel. Doar că PNL a mai făcut o promisiune, în sens contrar, către USR! Deci e nevoie de o a doua pubelă.

Doi. Alegerile locale într-un singur tur, pe care PNL (PDL) le promova în 2011 erau democratice pentru că atunci le convenea, iar cele într-un singur tur de acum, pe legea lor (!), nu mai sunt democratice pentru că… PSD. Doamna Raluca Turcan vorbea atunci despre simplificarea votului și reducerea cheltuielilor de la buget, despre simplificarea și eficientizarea scenei politice ȘI despre faptul că votul într-un singur tur duce la guvernări stabile, așa cum se întâmplă în Marea Birtanie și în SUA! Ce vremuri, în 2011, când voiam să fim ca și americanii…

Trei. Comisia de la Veneția recomandă să nu se modifice legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Ei! Comisia de la Veneția era bună și sfântă și literă de lege când… PSD, nu când… PNL. Doar PSD ne scotea din Eurpa când nu o respecta, iar dacă PNL nu o respectă (pe Comisie cu recomandarea ei cu tot), e bine…

Patru. Dacă moțiunea depusă de PSD și UDMR nu trece, iar modificarea legislativă se aprobă, se va ajunge iar la CCR care, surpriză, are pe o speță similară Decizia 682/2012, la sesizarea făcută de PNL (atunci PDL). Desigur, era CCR cea bună, de atunci, nu CCR cea rea, de acum (sic!). Și sunt, totuși, șanse minime ca instituția, orice aromă ar avea, să își contrazică propria decizie. În acest caz, am avea alegeri în două tururi dar, pentru anticipate – adică miza adevărată (!!), PNL ar fi obligat să ghicească alt scandal, altă criză. Dar nu să și guverneze… Deci nu autostrăzi, ci scandal, că de aceea i-am dat jos pe ceilalți.

Cinci. Dacă moțiunea trece, începe comedia forțării alegerilor anticipate. Rămânem la alegeri locale într-un singur tur, suntem mulțumiți (PNL) că am mimat cu succes că ne dorim ceva ce nu ne dorim și să dăm drumul circului! Că doar nu o să guvernăm. Deci nu autostrăzi, că n-avem vreme.

Șase. Să ne punem în pielea PNL – despre care știutorii spun că ar beneficia de această modificare. Noi credem că nu este așa și mai credem că PNL știe asta! Pentru că, și este clar că motivul modificării este eliminarea PSD, în primul tur PNL se va bate cu USR. Va intra PNL în turul doi chiar peste tot după aceste bătălii? Puțin probabil. Puțin, puțin de tot. Și să nu uităm că PDL, adică o parte din PNL, se numea partidul primarilor, iar PNL de acum are al doilea număr de primari după PSD.

Șapte. Criza! Pentru că, dacă așa cum își dorește în mod real PNL, moțiunea trece – iar PSD face rost de majoritatea pe care PNL striga că nu o mai avea și trebuia să plece (!), urmează așa: consultări mimate la Cotroceni, desemnarea unui premier în bătaie de joc, audieri în parlament, vot în parlament, căderea propunerii, consultări mimate la Cotroceni, desemnarea unui premier în bătaie de joc, audieri în parlament, vot în parlament, căderea propunerii, alegeri anticipate.

Da! De asta am dat afară PSD.

În loc să facem ce n-au reușit ăia, adică autostrăzi pentru numele lui Dumnezeu!



Articolul precedentScandal de corupție la vârful UE
Articolul următorPropaganda și jurnalismul de partid