Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică a realizat o hartă a consumului de carburant pe autostrăzile din România şi pe drumurile naţionale.

Câtă benzină şi motorină consumă românii.

Potrivit Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică, judeţele fruntaşe pentru consumul total de carburant în zone nelocuite sunt: Ilfov, Prahova şi Cluj.

Cea mai multă motorină se consumă în zonele nelocuite din următoarele judeţe: Ilfov, Prahova şi Cluj. De asemenea, potrivit hărţii elaborate de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică, cea mai multă benzină se consumă în zonele nelocuite din judeţele Ilfov, Călăraşi, Constanţa şi Prahova.

Potrivit calculelor CESTRIN, pentru reţeaua de aproximativ 17.000 kilometri de Drumuri Naţionale şi aproape 1.000 de kilometri de autostradă a fost calculat un consum mediu zilnic (benzină+motorină) de 15 milioane de litri şi 5,5 miliarde litri de carburant pe an.

Odată cu actualizarea modelului de transport, CESTRIN a trecut la o nouă etapă. Este vorba despre posibilitatea de a estima într-un mod real consumul de carburant la nivelul reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi, inclusiv emisiile generate de traficul rutier. Se ajunge astfel la o etapa nouă, etapa în care managementul decarbonizării devine posibil, inclusiv cu analiza şi emiterea unor scenarii de perspectiva, pe termen scurt, mediu sau lung.

Relativ la acest aspect vă prezentăm mai jos câteva cifre:

> Consumul de carburant, motorină şi benzină, la nivelul unui an, pe întreaga reţea de drumuri naţionale din administraţia CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 5,53 miliarde litri;

> Consum zilnic de motorină pe reţeaua de drumuri naţionale (inclusiv autostrăzi) – aprox 11.94 milioane litri;

> Consum anual de motorină pe reţeaua de drumuri naţionale (inclusiv autostrăzi) – aprox 4.36 miliarde litri – (78.87 % din totalul de combustibil consumat anual);

> Consum zilnic de benzină pe reţeaua de drumuri naţionale (inclusiv autostrăzi) – aprox 3.2 milioane litri;

> Consum anual de benzină pe reţeaua de drumuri naţionale (inclusiv autostrăzi) – aprox 1.17 miliarde litri – (21.12 % din totalul de combustibil consumat anual)

> Consum zilnic de motorină pe reţeaua de drumuri naţionale fără autostrăzi – aprox 10.69 milioane litri;

> Consum anual de motorină pe reţeaua de drumuri naţionale fără autostrăzi – aprox 3.90 miliarde litri;

> Consum zilnic de benzină pe reţeaua de drumuri naţionale fără autostrăzi – aprox 2.88 milioane litri;

> Consum anual de benzină pe reţeaua de drumuri naţionale fără autostrăzi – aprox 1.05 miliarde litri;

> Consum zilnic de motorină pe reţeaua de autostrăzi – aprox 1.254 milioane litri;

> Consum anual de motorină pe reţeaua de autostrăzi – aprox 457 milioane litri;

> Consum zilnic de benzină pe reţeaua de autostrăzi – aprox 0.32 milioane litri;

> Consum anual de benzină pe reţeaua de autostrăzi – aprox 117 milioane litri;

> 89,6 % din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic se realizează pe reţeaua de drumuri naţionale, exclusiv autostrăzi. Doar 10.4% din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic este aferent autostrăzilor;

> Toate datele privind consumul sunt corelate inclusiv nivelul de serviciu al drumului sub aspect de capacitate de circulaţie (ex: se tine cont de faptul ca pe un drum aglomerat exista o viteza de deplasare mai mic şi un consum mai mare”, a transmis CESTRIN. (sursa)

Articolul precedentComisia Europeană: Iarna, temperatura din interiorul clădirilor publice să fie de maximum 19°C
Articolul următorUnde au dispărut angajații care și-au pierdut joburile în pandemie? ”Este foame de șomeri!”