Contractul de împrumut este reglementat prin Codul Civil, articolele 2.144-2.170, unde găsim și definiția contractului de împrumut, răspunderea persoanei care solicită creditul, tipul de împrumut, condițiile de restituire și modul de plată a dobânzii.

Ziare.com îți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce clauze nu ar trebui să se găsească în niciun contract de împrumut.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 se interzice introducerea în contractele de credit a clauzelor prin care:

• sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul creditorului să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.

• consumatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea prevederilor şi a condiţiilor contractuale;

• creditorul poate declara scadent sau denunţa unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul în cazul afectării reputaţiei creditorului;

• creditorul poate declara scadent anticipat creditul în cazul în care consumatorul nu și-a îndeplinit obligaţiile conform altor contracte de credit încheiate cu alţi creditori;

• creditorul impune consumatorului încheierea contractului de asigurare a bunurilor aduse în garanţie cu o societate agreată de creditor.

De asemenea, creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda în care s-a acordat creditul și oferă rest consumatorilor la achitarea ratelor de credit în valuta în care s-a efectuat plata.

În situaţia în care, la momentul efectuării plăţii de către consumatori, creditorii nu deţin la vânzare moneda în care au acordat creditul, aceştia au obligaţia de a efectua schimbul valutar la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, fără niciun alt cost pentru consumator. (sursa)

Articolul precedentLupta cu pandemia s-a oprit la ușa hipermarketului
Articolul următorÎn timp ce Cîţu se felicită veniturile populaţiei şi ale companiilor încep să se erodeze