Atenție la medicamentele pentru răceală care conțin pseudoefedrină. Luate în exces pot duce la grave probleme de sănătate, cardiace și neurologice.

Agenția Medicamentului din Franța a emis deja o alertă prin care îi atenționează pe oameni să nu ia astfel de pastile dacă nu au neapărat nevoie.

Mulți oameni au impresia că antitermicele și antiinflamatoarele – care se vând fără rețetă – nu pot face rău și le consumă în exces, inclusiv preventiv. Deşi aceste medicamente se iau doar atunci când există simptome.

Cosmina Berbecel, medic de familieO viroză tratată trece în 7 zile, netratată într-o săptămână. Cam așa e vorba noastră, dar cel mai important în virozele simple, necomplicate, este să controlezi temperatura, administrare de antitermice doar în caz de febră și atenție să nu le supradozăm nici pe acelea. Inclusiv vitaminele luate inutil pot face răubanala vitamină Cdacă se ia a la long se poate depune în rinichi sub formă de pietre. Medicamente pe bază de plante pot avea reacții adverse”.

Majoritatea tratamentelor pentru răceală conțin pseudoefedrină, atât pastile cât şi spray-urile de nas. Luate în exces pot duce la probleme grave.

De regulă o pastilă care poate fi cumpărată fără prescripție conține 30 de mg de pseudoefedrină, deci cu 4 comprimate se poate atinge doza zilnică. Nu puțini sunt cei care iau doze șoc și acestea presupun câte 2 medicamente în același timp, de câteva ori pe zi. Acest lucru poate deveni periculos mai ales cu cei care au anumite boli cronice, cum ar fi cele de inimă.

Beatrice Speteanu, farmacist: ”Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central, la început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic…m-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular. Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemroagii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac, ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular”.

În Franța, Agenția Națională a Medicamentului a alertat deja populația asupra pericolului pe care îl reprezintă medicamentele folosite pentru tratarea răcelii, care conțin pseudoefedrina.

”Prea multe riscuri pentru un nas înfundat”, atenționează autoritățile franceze, care deocamdată nu au retras pastilele din farmacii, dar nu recomandă consumul lor.

În 2010, Agenția Mondială Antidoping a reintrodus pseudoefedrina pe lista substanțelor interzise.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentOmul lui Bolojan
Articolul următorScandal monstru într-un spital din Oradea. Trei doctoriţe rezidente s-au luat la bătaie din cauza unei glume făcute pe grupul de WhatsApp