Schimbarea anvelopelor depinde de condițiile meteorologice și de tipul celor care sunt folosite. Operațiunea trebuie însă făcută la timp, pentru că altfel pot fi aplicate amenzi și reținut talonul auto.

Pe scurt, legea spune că mașina trebuie dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi dacă o mașină circulă cu cauciucuri de vară pe o porțiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru condiții reci, umede și geroase. Trebuie montate atunci când temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius și se așteaptă condiții de gheață, zăpadă sau polei. Cauciucurile all-season nu oferă aceeași tracțiune pe zăpadă și gheață ca cele de iarnă, dar pot fi o opțiune potrivită în zone cu ierni mai blânde.

Perioada în care este obligatorie dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, sancțiunile acordate șoferilor care nu se conformează cu echiparea corespunzătoare a mașinilor și tipurile de anvelope conforme sunt prevăzute în Codul Rutier, mai exact în Ordonanța 5/2011, supranumită și „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. De aici şi confuzia generală cu schimbarea anvelopelor în prima zi a lunii noiembrie.

„Ca atare, data de 1 noiembrie, pe care mulți șoferi o consideră ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic, însă ca moment orientativ este bun, deoarece, începând cu luna noiembrie, nu este nicio surpriza ca zăpezile și poleiul să-și facă apariția.

Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chiciura impun folosirea anvelopelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport. Potrivit actului normativ, cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Când este recomandată trecerea la anvelope de iarnă

Nu este specificată o dată clară de la care montarea anvelopelor de sezon este obligatorie. „De regulă, este recomandată trecerea la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile diurne au valoarea de sub 7 grade Celsius, pentru 3 zile consecutive”, au precizat experții.

Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.

În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.

Concluzia este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie ieșit cu mașina fără sa fie echipată cu anvelope de iarnă. Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare. (ziare.com)

Articolul precedentPeste 11.000 de români au intrat în clubul celor cu depozite de peste 100.000 de euro, nivel record în ultimul deceniu (GRAFIC)
Articolul următorVremea azi. Temperaturile sunt în creștere față de ziua precedentă. Maximele ajung la 22-23 de grade