Împrumuturile Guvernului după primele zece luni au ajuns la 118,3 miliarde de lei din emisiuni de obligațiuni în valută pe piața externă, precum și în lei sau valută pe piața internă, inclusiv de la populație. Dacă adăugăm alte 4,6 miliarde de lei împrumuturi ale Guvernului de la instituții financiare internaționale, totalul urcă la aproape 123 miliarde de lei. Guvernul a stabilit anul acesta record după record la împrumuturi, în contextul în care necesarul de finanțare, deficit plus refinanțarea datoriei vechi ajunse la scadență, a fost stabilit la 138,4 miliarde de lei pentru acest an, un maxim istoric.

În urma noii rectificări bugetare, anunțate ieri, deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale. Pentru anul următor, ministrul Finanțelor a declarat că deficitul s-ar putea situa la 7% din PIB.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/imprumuturile-au-depasit-25-miliarde-euro-2020-este-anul-in-care-guvernul-bate-toate-recordurile-la-imprumuturi-19568986

Articolul precedentUn român singur are nevoie de 2.818 lei net pe lună pentru un trai decent. Care sunt cifrele pe familie și de ce Guvernul nu le ia în calcul?
Articolul următorAmerica. Ce ne face și ce facem cu ea?