Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au depăşit în premieră nivelul de 50 miliarde euro, ajungând la finalul lunii octombrie la valoarea de 51,78 miliarde euro, faţă de 49,3 miliarde euro în septembrie.

Din volumul total, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 46,29 miliarde euro, de la 43,7 miliarde euro la 30 septembrie 2022.

În cursul lunii octombrie, la BNR au avut loc intrări de 3,63 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv o tranşă din împrumutul acordat de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR- în sumă de aproximativ 2.562 milioane euro); alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, din rezerve au ieşit 1,05 miliarde euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,49 miliarde euro

Plăţile scadente în luna noiembrie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 2.083 milioane euro. (ZF.ro)

Articolul precedentIoan Mang: Nimeni nu va plăti prețuri mai mari la energie, iar pentru categoriile vulnerabile facturile vor fi mai mici
Articolul următorConsiliul Concurenţei a descins azi la cele 10 bănci care cotează ROBOR-ul în cadrul unei investigaţii mai largi privind evoluţia dobânzilor