Ajutorul pentru încălzire se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, iar suplimentul pentru energie se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024. Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna 2023 – 2024 se acordă consumatorilor vulnerabili care au un venit mediu net lunar de până la 1386 lei de persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei de persoană, în cazul persoanelor singure.

Ajutorul se acordă pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024

Unii români pot solicita ajutorul pentru încălzire a locuinței pentru iarna 2023 – 2024. Ajutorul va fi acordat de la primărie pentru lunile din sezonul rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2023- 31 martie 2024.

Ajutorul pentru încălzire se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere care trebuie să conțină date privind componența familiei, veniturile lunare care nu trebuie sa depășească pragul maxim admis prin lege. Adică 1386 lei de persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei de persoană, în cazul persoanelor singure, cât și date despre felul în care se încălzește locuința.

Cererea, dar și documentele justificative se vor depune fie individual, dacă este vorba despre o persoană singură sau de familii care locuiesc la casa. Dacă este vorba despre o persoană singură sau familii care locuiesc la bloc, cererea se depune de către asociațiile de proprietari.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru o singură locuință

Ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru iarna se acorda numai pentru o singura locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, cea de reședință.

Cererile se pot depune deja la primării în orice luna din sezonul rece, pană în data de 20, pentru a putea beneficia de acest drept în luna respectivă, adică din luna în care a fost solicitat ajutorul. Cei care vor depune actele necesare după data de 20 a lunii din sezonul rece vor primi ajutor începând cu luna următoare.

De asemenea, ajutorul depinde și de sistemul de încălzire folosit. Astfel, se acordă un ajutor maxim de 250 de lei pe luna la gaze, 320 de lei pe luna pentru lemne, peleți sau combustibili petrolieri și de 500 de lei pe luna dacă este vorba de încălzire pe curent.

Familiile cu un venit mediu net lunar de până la 1386 lei de persoană și persoanele singure cu un venit mediu net lunar de până la 2053 lei de persoană vor beneficia, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă. Acesta se acordă în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate.

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună. Suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere şi se poate solicita fie împreună cu ajutorul pentru încălzire, fie separat, pe parcursul anului. (sursa)

Articolul precedentCine cheltuie mai mult de 5.000 de lei PE ZI cash? E o sumă mai mare decât salariul mediu lunar! Ideea lui Simion (AUR), copiată de la Nehammer!
Articolul următorPSD a lansat un site de promovare a producătorilor români