Libertatea: Vaccinarea cu noi doze la câteva luni nu reprezintă o strategie viabilă pe termen lung împotriva COVID, avertizează experții!

Este încă neclar cum va evolua în viitor coronavirusul, dar indiferent de ce se întâmplă, vaccinarea întregii populații cu doze suplimentare la intervale mici de timp nu este realistă și nici nu are prea mult sens din punct de vedere științific, au spus mai mulți oameni de știință intervievați de New York Times.

Acum un an, doar două doze de vaccin – sau chiar una, în cazul Johnson & Johnson – erau considerate suficiente pentru protecția în fața coronavirusului.

Acum, confruntat cu mult mai contagioasa variantă Omicron, Israelul a început să ofere deja a patra doză persoanelor de peste 60 de ani, cadrelor medicale și oamenilor cu probleme imunitare.

Miercuri, autoritățile americane au extins eligibilitatea dozelor booster – doza a treia în acest caz – la adolescenți. Iar autoritățile din UE au ajuns deja la concluzia că certificatul de vaccinare are o perioadă de valabilitate după administrarea ultimei doze. Ea se poate prelungi prin administrarea uneia noi.

Multă lume se întreabă acum pe bună dreptate: ne vom vaccina de acum la fiecare câteva luni?

Oamenii de știință se feresc să ofere răspunsuri ferme, mai ales că virusul le-a oferit surprize în mai multe rânduri și le-a dat peste cap așteptările.

Dar mai mulți experți intervievați săptămâna aceasta de New York Times au subliniat că indiferent de ce se întâmplă, vaccinarea întregii populații cu doze suplimentare la fiecare câteva luni nu este realistă.

Și nici nu are prea mult sens din punct de vedere științific. Ei au confirmat practic opinia exprimată zilele trecute de Andrew Pollard, expertul în vaccinare din Marea Britanie.

„Nu este complet neauzit să faci vaccinuri periodic, dar cred că există metode mai bune decât administrarea de rapeluri la fiecare șase luni”, a spus Akiko Iwasaki, imunoloagă la Universitatea Yale.

Există alte strategii care să ne scoată din această situație „în care dozele de vaccin vor fi administrate la infinit”, a adăugat experta.

„Un vaccin croit în mod specific pentru Omicron ar face o treabă mai bună”

Pentru început, să convingi oamenii să se vaccineze la fiecare câteva luni este probabil un scenariu greu de aplicat. În SUA, spre exemplu, peste 73% dintre adulți sunt vaccinați cu două doze, dar doar puțin peste o treime dintre ei au făcut și a treia doză. „Nu parte a fi o strategie sustenabilă pe termen lung, cu siguranță”, a spus și Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona

La fel de important, nu există deocamdată date ferme care să susțină eficacitatea unei a patra doze de vaccin – deși israelienii au oferit date preliminare pozitive în acest sens.

Evident, situația se schimbă în cazul persoanelor cu probleme imunitare, care au mult mai multe beneficii de la a patra doză.

Dozele suplimentare cresc nivelul anticorpilor și ajută la prevenirea infectării. Drept rezultat, administrarea lor ar putea reduce presiunea asupra sistemului sanitar. Din acest motiv, experții intervievați de New York Times au afirmat că toată lumea ar trebui într-adevăr să își facă a treia doză cât mai curând posibil.

Dar această creștere a nivelului anticorpilor este și ea trecătoare. Deja, studiile preliminare au arătat un declin al anticorpilor la doar câteva săptămâni după a treia doză.

Și chiar și atunci când anticorpii se află la nivel maxim, această a treia doză nu protejează complet în fața Omicron.

Citeşte întreaga ştire: Vaccinarea cu noi doze la câteva luni nu reprezintă o strategie viabilă pe termen lung împotriva COVID, avertizează experții

Articolul precedentNoile restricții în vigoare de sâmbătă. Măștile redevin obligatorii pe stradă
Articolul următorAdevărul despre cazul Djokovic: partea de vină a australienilor și unde a greșit sârbul