Jurnalistul australian Paul Sakkal, de la publicația The Age, a explicat fără patimă și cât se poate de clar ce s-a întâmplat în cazul lui Novak Djokovic.

Contextul

Australia e o țară în care restricțiile s-au aplicat la sânge: au fost luni de carantină dură pe care oamenii le-au acceptat. Așa cum spune se spune și în podcastul al cărui invitat a fost reporterul politic Paul Sakkal, Australia e o țară care ține la reguli, la principii. Și-atunci când s-a auzit că Novak Djokovic ar putea intra în țară pe ușa din spate, sfidând regulile pe care ei le-au respectat cu sfințenie, s-a creat un val de frustrare. Politicienii din Australia au știut din momentul postării de pe Instagram a lui Djokovic că trebuie să gestioneze o situație delicată.

Cum a primit Djokovic derogarea

Două comisii independente, formate din specialiști epidemiologi, experți în sănătate publică, au fost create de Guvernul Victoriei și de Tennis Australia. Aceste comisii au analizat 26 de cereri de derogări depuse de jucători de tenis și de oficiali. Dosarele au fot analizate independent de cele două comisii, care n-au știut numele jucătorilor sau țara de provoniență. Cele două comisii au decis în unanimitate că Novak Djokovic se încadrează pentru a primi o derogare. El adusese documente justificative că a trecut prin Covid în ultimele șase luni. Lui Djokovic i s-a acordat derogarea.

Partea de vină a australienilor

Cele două comisii de sănătate care au acordat derogarea nu au avut o înțelegere cu guvernul federal și nici nu s-au consultat cu acesta pentru a stabili de comun acord ce este necesar pentru intrarea în țară.

Comisiile au acordat derogările, dar n-aveau nicio bază legală să acorde vizele.

„Guvernul federal a fost foarte surprins când a văzut postarea de pe

Instagram a lui Djokovic, care anunța că vine în Australia”, spune Paul Sakkal.

Iar la puțin timp de la momentul postării de pe Instagram a lui Novak Djokovic, ministrul de afaceri interne Karen Andrews a dat o declarație cu totul neobișnuită și anume că guvernul federal va aplica regulile de la frontieră, indiferent de derogările acordate individual de către acele paneluri.

În momentul în care Djokovici a intrat în țară, exista deja un curent anti-sârb și anti-autorități, iar oamenii politici din Australia au înțeles repede că nu trebuie să își pună oamenii în cap. Paul Sakkal spune că Djokovic s-a trezit practic într-o dispută politică între guvernul provinciei Victoria și guvernul federal.

“Cu 3 ore înainte de aterizarea lui Djokovic, guvernul federal a abordat guvernul Victoriei, au pus întrebări despre dovezile care susțin derogarea. Guvernul victorian, care sesizase la rândul lui curentul creat, a răspuns că ei nu își asumă acordarea vizei, chiar au dat un tweet și au spus că dacă Djokovic e lăsat să intre, e responsabilitatea totală a guvernului federal.

Guvernul Victoriei l-a abandonat pe Djokovic, nu a vrut să își pune numele pe viză și a aruncat toată responsabilitatea pe guvernul federal”.

Vina lui Djokovic

„Atunci când a venit fost imediat dus într-o sală mică, dar nu i s-a luat telefonul. A fost întrebat ce documentație are că a avut Covid în urmă cu cel mult 6 luni, iar hârtiile erau destul de subțiri.

Nu se știe exact dacă a avut vreo dovadă de la un laborator care dovedească exact că a avut Covid. Alți trei jucători cu derogări au venit cu mult mai multe acte. Oficialii s-au uitat și au spus că e cam puțin. Cei de la poliția de frontieră s-au adresat catre Tennis Australia, către Guvernul Victoriei încă o dată, au mai cerut acte, dar pe la 4-5 dimineața toată lumea știa că va urma anularea vizei. (ziare.com)

Articolul precedentAcum un an, doar două doze de vaccin – sau chiar una, în cazul Johnson & Johnson – erau considerate suficiente pentru protecția în fața coronavirusului. Iar azi…
Articolul următor600 de radare fixe vor fi montate pe cele mai aglomerate drumuri din țară