profit.ro: Gospodăriile din România au cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană pentru creditele ipotecare în soldul băncilor, de circa patru ori mai mari decât cele plătite de consumatorii din zona euro. Românii au plătit, istoric, dobânzi mai mari decât ceilalți europeni, relevă datele analizate de Profit.ro. În ultimul an și jumătate însă, dobânzile au explodat, pe fondul inflației ridicate. Mai mult, ponderea mare a creditelor cu rată variabilă a făcut ca ratele interbancare să fie transferate imediat consumatorilor.

Inflația galopantă a afectat finanțele europenilor, mai ales a celor din Centru și Estul continentului, unde creșterile de prețuri au fost deosebit de ridicate. Tot în ECE au crescut cel mai mult și dobânzile băncilor centrale și cele din piețele interbancare, ceea ce a generat scumpiri ale creditelor nemaivăzute de un deceniu sau chiar mai bine în unele cazuri, în condițiile în care după criza financiară băncile au acordat aproape exclusiv credite în monedă națională.

Debitorii din România și Polonia au înregistrat, de departe, cele mai mari creșteri de dobânzi pentru creditele ipotecare în sold.

În România, rata medie la creditele pentru locuințe cu scadența inițială de peste 5 ani a ajuns la 8,3% în februarie 2023, comparativ cu 4,1% în toamna lui 2021.

În Polonia, dobânzile la creditele în sold au explodat în vara anului trecut până aproape de 8% pe an, situație ce a determinat Guvernul de la Varșovia să anunțe un moratoriu pentru debitori și subvenții de dobândă pentru unele familii, mișcare ce a generat costuri estimate de bănci la aproape 3 miliarde de euro. (sursa)

Articolul precedentNumit de Cîțu (PNL), reprezentantul statului în instituția care supraveghează jocurile de noroc a câștigat 115.000 de euro din pariuri în 3 ani!!
Articolul următorEDITORIAL. Gloanțele puștiului criminal din Serbia pot ajunge și în România