Vremea devine în general instabilă, iar temperaturile încep să scadă. Chiar și așa, acestea rămân neobișnuit de ridicate pentru data din calendar. Meteorologii anunță averse, descărcări electrice și izolat condiții de grindină în majoritatea regiunilor.

Joi, 14 septembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în vestul, nord-vestul, nordul și parțial în centrul teritoriului, precum și în zona de munte, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile termice diurne, deși vor fi mai scăzute față de ziua precedentă, încă se vor menține peste mediile multianuale.

În aceste zone, mai ales din a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze la rafală în general de 50-60 km/h) și izolat condiții de grindină. Probabilitatea pentru cantități de apă însemnate, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, va fi mai ridicată în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Occidentali și a Carpaților Orientali, unde pe alocuri vor fi peste 20-30 l/mp“, anunță ANM.

35 grade Celsius în estul țării

În regiunile sudice și estice, vremea se va menține călduroasă, în condițiile unui cer variabil, vântul va sufla slab și moderat, trecător cu intensificări în Dobrogea, iar fenomene asociate instabilității atmosferice vor fi doar izolat, spre sfârșitul intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 26 și 35 grade, cu cele mai ridicate valori în Muntenia, unde pe arii restrânse va fi caniculă, iar izolat indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități. Minimele termice se vor situa între 12 și 21 grade.

În București, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când și indicele temperatura umezeală (ITU) se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul nopții, când vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 35 grade, iar cea minimă va fi cuprinsă între 16 și 19 grade.

Înnorări peersistente în nord și la munte

Vineri, 15 septembrie, vremea va fi în general instabilă. La începutul zilei înnorările vor fi persistente în jumătatea de nord a teritoriului și în zonele de munte, unde local și temporar va mai ploua, iar în sud va fi variabil și doar cu totul izolat se vor semnala averse. Începând cu orele după-amiezii, în regiunile sudice, sud-vestice și centrale, precum și în zonele montane aferente, vor fi înnorări temporar accentuate și local averse însoțite de descărcări electrice. Cu totul izolat vor fi condiții de grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, îndeosebi în Munții Banatului, în zona Carpaților Meridionali și în dealurile subcarpatice ale Olteniei și Munteniei, vor fi cantități de apă de peste 15-25 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-vestul și estul teritoriului, dar de scurtă durată și în timpul ploilor. În mare parte din țară valorile termice vor fi mai scăzute față de zilele precedente, astfel maximele se vor încadra în general între 22 și 30 grade Celsius, iar minimele vor fi de la 6 grade în depresiunile Carpaților Orientali până spre 18-20 de grade pe litoral. Spre sfârșitul intervalului, pe spații mici, îndeosebi în centrul țării se va forma ceață.

În Capitală, conform meteoroilogilor, valorile termice, mai ales cele diurne, vor fi mai scăzute față de zilele precedente, dar se vor situa în continuare peste mediile multianuale. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi în a doua parte a zilei și la începutul nopții, când probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 grade, iar cea minimă va fi de 16 grade.

Scad temperaturile și în sud

Sâmbătă, tot de vreme rea avem parte. ANM anunță că valorile termice vor continua să scadă ușor în sud și sud-est, astfel că în majoritatea regiunilor se vor situa în jurul celor normale la mijlocul lunii septembrie, iar în vest-nord-vest vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse local la munte, în Oltenia și în Banat și pe arii restrânse în restul teritoriului, cu probabilitate mai mare în Dobrogea; izolat se vor semnala descărcări electrice, iar cantitățile de apă pot depăși 15-20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, pe alocuri cu ușoare intensificări în regiunile sud-estice și în extremitatea de sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 28 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 grade în depresiunile intramontane și 19 grade pe litoral. La sfârșitul intervalului, cu precădere în depresiuni și pe văi, se va forma ceață.

În București, valorile termice vor continua să scadă ușor și vor fi apropiate de normele climatologice ale datei. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări mai ales în prima parte a zilei, dar probabilitatea de ploaie slabă va fi redusă. Vântul va fi în general moderat pe parcursul zilei, apoi va sufla slab. Temperatura maximă se va situa în jurul a 26 grade, iar cea minimă va fi de 15 grade, mai scăzută în zona periurbană, spre 11 grade. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Cu sau fără articolul 5 din tratatul NATO, un război înseamnă moarte!
Articolul următorȘi uite-așa, minciuna creșterii economice bazate pe scumpiri și împrumuturi ne duce la pierderea de bani nerambursabili și la contractarea de noi împrumuturi