În opinia mea – scrie senatorul bihorean Florian Bodog, instituțiile statului au reacționat corect în cazul fragmentelor de drone căzute pe teritoriul României, în sensul că au reușit să evite cu succes și în măsura posibilului atât panica, cât și o escaladare prostească la nivel de discurs public, escaladare pe care văd că unele personaje din opoziție o doresc cu orice preț!


Prima mea observație însă, spune senatorul bihorean, se referă la vecinii noștri din Ucraina, invadați de ruși. Nu a trecut multă vreme de când autoritățile de la Kiev încercau să convingă lumea că o rachetă căzută în Polonia ar fi fost trasă de ruși, deși guvernele aliate dovediseră deja altceva… În acest context, rapiditatea cu care au sărit să facă acuzații la adresa României, stat care sprijină Ucraina, ar fi fost, cred eu, demnă de o cauză mai bună!


A doua observație se referă, cum spuneam, la anumite personaje din opoziție care mai că nu cereau să dăm un răspuns contondent, probabil militar, acestor incidente de la graniță provocate de atacurile rusești de la Dunăre.

Da, războiul este la granițele noastre și da, ne putem aștepta la repetarea evenimentelor recente, fie că e vorba de accidente, fie că e vorba de provocări – scrie Florian Bodog. Răspunsul nostru la orice situație de acest gen trebuie însă să fie unul echilibrat, așa cum a și fost până în prezent. Suntem, fără discuție, stat membru NATO, avem mii de soldați aliați pe teritoriul nostru, tehnică militară, suport politic, avem tot ce ne putem dori în mod realist la nivel de garanții de securitate. Avem însă, în opoziție, și politicieni iresponsabili care, în lipsă de altceva, se agață de orice subiect ca să iasă, cumva, din anonimatul în care i-au trimis românii, prin vot.

De ce își permit aceste personaje discursuri belicoase? Pentru că, în mod clar, în caz de conflict armat, nu ele vor fi în prima linie și nu ele își vor risca viața. Și, atunci, speră că lătratul de după gard le va aduce puncte politice. Însă aceste iluzorii câștiguri în imagine ar însemna soldați români morți. Cu sau fără umbrela NATO, un război va aduce multe victime. Dronele rusești nu se doboară cu borcane de murături, așa cum mai încercau unii să ne convingă, ci prin sacrificii.

Pentru toate acestea, scrie Florian Bodog, susțin atât abordarea premierului Marcel Ciolacu cât și a ministrului Apărării. Situații precum cele cu care ne confruntăm la graniță nu pot fi gestionate decât cu calm și cu o cât mai bună pregătire. Cred că doar în acest mod vom reuși să evităm pierderile de vieți omenești. În rest, politicienii care își doresc atât de mult să se bată cu rușii, în mod real și nu de după gard, sunt liberi oricând să practice ceea ce predică și să se ofere voluntari în Armata română sau cea ucraineană. Atunci poate le-aș crede falsa înflăcărare. (sursa)

Declarație politică, 13.09.2023, Senatul României

Articolul precedentCiolacu: Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii
Articolul următorVremea se schimbă radical: vin furtuni și ploi puternice. Cât scad temperaturile, unde va fi căldură sufocantă