Vremea se schimbă radical de la o zi la alta. Contrastul mare de temperatură dintre masa de aer cald instalată în ultimele zile și aerul rece din spatele frontului va determina intensificări puternice ale vântului în cea mai mare parte a țării, ce vor avea și aspect de vijelie în unele zone.

Pe fondul unui transport intens de aer cald dinspre nordul Africii, temperaturile au atins valori foarte ridicate pentru această perioadă a anului, stabilind noi recorduri lunare în mai multe zone ale țării.

Valul de căldura a atins apogeul luni, în prima zi a lunii aprilie, când temperaturile s-au situat între 26 și 30°C aproape în toată țara, cu excepția zonelor de munte și a litoralului.


Anul acesta, vremea de 1 Mai și de Paști nu va fi așa de călduroasă cum mulți s-ar fi așteptat, astfel că se anunță temperaturi de până la maxim 23 de grade, iar pe seară sunt așteptate posibile furtuni.

„În ziua de Paști, vreme normală din punct de vedere termic în toată țara, cu maxime între 13 și 22 de grade, cu cele mai mari valori în nord-vest, și minime între 5 și 10 grade. Din acest punct de vedere, vremea va fi și instabilă, în sensul de temporar accentuată, în vest, centru și nord, local în sud-est. Noaptea, și în rest, pe alocuri”, au precizat specialiștii.


De marți, 2 aprilie, în toată țara vor exista intensificări ale vântului și vijelii. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben și un cod portocaliu de intensificări ale vântului și vijelii pentru toată țara. Codul galben este valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 22:00. Vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar local de 70 – 80 km/h.

Pe alocuri vor fi vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90 – 110 km/h.

Prognoza ANM pentru luna aprilie: temperaturi uşor mai ridicate decât cele normale

Temperaturile medii ale lunii aprilie vor fi uşor mai ridicate decât cele normale, potrivit prognozei pentru perioada 1 – 29 aprilie, transmisă de meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteo 1 – 8 aprilie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepţia regiunilor nord-vestice, unde cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în sud-vestul teritoriului.

Prognoza meteo 8 – 15 aprilie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo 15 – 22 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo 22 – 29 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. (sursa)

Articolul precedentRezerva de apă a României este mai mică decât anul trecut, dar poate asigura necesarul pentru toţi beneficiarii
Articolul următorFlorian Bodog: PSD își asumă introducerea salariului minim european în România încă din acest an